Voormalig topvoetballer Patrick Kluivert dient bij het Openbaar Ministerie een klacht in wegens smaad en wellicht laster tegen de inbreker die in 2002 twee Van Gogh-schilderijen stal.

Dat zegt zijn raadsman Gerard Spong dinsdag in een reactie op de bewering van de Van Gogh-rover Octave Durham, alias Okkie.

Die beweert in de speciale Brandpunt-documentaire, die dinsdagavond wordt uitgezonden, dat hij destijds ondergedoken heeft gezeten bij Kluivert in Barcelona.

"Kluivert ontkent ten stelligste. We laten hier geen gras over groeien'', aldus Spong in een reactie. "Kluivert heeft deze man misschien wel eens in het voorbijgaan ontmoet, maar hem nooit of te nimmer ergens onderdak verleend. Hij is daar ook nooit in huis geweest. Het zijn uiterst smadelijke uitlatingen die niet zonder gevolgen kunnen blijven.''

Spong verwacht de klacht nog deze week in te dienen.

Hotel

Volgens NRC zegt Durham in de documentaire: "Ik kwam Patrick tegen in Barcelona. Ik zei dat ik door de politie gezocht werd, maar ik zei niet dat het voor die Van Goghs was. En toen zei hij: 'Waarom zit je de hele tijd in een hotel? Waarom blijf je niet bij mij thuis?' Ik zei: 'Als ze mij bij jou pakken, kom je in alle kranten van de wereld’. Hij zei: ‘Dat kom ik toch al.'"

'Wonder'

De twee gestolen schilderijen van Van Gogh die Durham ontvreemdde zijn nu terug op de plek waar ze horen. Het Van Gogh Museum in Amsterdam toonde de werken, die in 2002 werden gestolen, dinsdag voor het eerst. De werken doken eind september in het Italiaanse Napels op, na een actie tegen de maffia.

Museumdirecteur Axel Rüger sprak van een wonder. ''Ze zijn terug. Ik had nooit gedacht dat ik dit nog eens zou zeggen.'' Durham werd destijds opgepakt en veroordeeld voor de diefstal.