Kiki Bertens probeert te werken aan negatief zelfbeeld

Kiki Bertens (25) heeft ondanks haar successen op de tennisbaan vaak een negatief zelfbeeld. Samen met haar coach probeert ze daaraan te werken. 

Vorig jaar beleefde de tennister haar internationale doorbraak, toen ze de halve finale haalde op Roland Garros. Ondanks haar grote successen, rekent ze zichzelf het vooral aan als iets niet lukt. "Ik heb van nature de neiging om een glas halfleeg te zien", vertelt Bertens aan Helden.

Met behulp van haar coach probeert ze daarom meer naar de positieve punten te kijken. Raemon Sluiter probeert de mindset die Bertens vorig jaar had, in de tijd dat ze veel successen boekte, terug te krijgen. Daarom laat hij de tennister haar wedstrijden in Nürnberg en op Roland Garros terugkijken. Bertens concludeerde daarna: "Ik wil weer heel graag die Kiki van een jaar terug zijn."

Maar de momenten waarop het minder gaat, hakken er bij Bertens al snel in. De tennister begint zich dan af te vragen of ze wel tot de top behoort. "Ik beeld me dan in dat mijn tegenstanders vast blij zijn als ze tegen Kiki Bertens moeten spelen. Slaat nergens op, maar toch kan ik zo denken."

Zoals eind februari in Dubai, toen ze in de eerste ronde net verloor van Christina Mchale. Het filmpje waarin ze haar tennisracket uit frustratie kapot slaat op de baan, is veel bekeken op internet.

"Ik ben helemaal niet iemand die met rackets gooit. Als ik dat vroeger deed, moest ik voor straf m'n telefoon inleveren bij mijn ouders. Het is maar goed dat m'n vader en moeder daar nu minder over te zeggen hebben, anders was ik mijn telefoon na het toernooi van Dubai wel een paar weken kwijt geweest", zegt Bertens lachend tegen Helden.

Niet op een voetstuk

Dat ze steeds bekender wordt, helpt soms ook niet mee. Bertens moet eraan wennen dat meer mensen een mening hebben over haar spel. "Als je, zoals ik, redelijk kritisch over jezelf bent en ineens gaat iedereen ook nog eens iets zeggen over je prestaties..." 

Ze wordt bovendien steeds meer herkend op straat. "Ik hou er helemaal niet van om op een voetstuk te worden geplaatst. Als ik naar mezelf in de spiegel kijk, zie ik een heel normale meid."

Wat Bertens dan rustig maakt, is een tripje naar Wateringen, waar haar ouders wonen. Daar gaat het nauwelijks over tennis en doen ze als gezin, met haar ouders en twee zussen, vooral spelletjes. "Mijn familie en vrienden zijn me meer waard dan heel het tennis."

De halve finale op Roland Garros heeft Bertens dan ook "niet gelukkiger gemaakt." Ze staat in elk geval niet zo stil bij het succes dat ze met zulke wedstrijden boekt. "Misschien moet ik dat wat vaker doen. Gewoon om te beseffen dat het best knap is wat ik aan het doen ben."

Lees meer over:
Tip de redactie