Prinses Laurentien vindt zichzelf een strenge moeder. Dat is volgens haar cruciaal. "De regels en de grenzen zijn bij mij duidelijk en ik ben consequent."

Dat zegt de 50-jarige prinses voorafgaand in het blad Naar school, waarvan ze gasthoofdredacteur is. "Het zit hem toch in liefde en vertrouwen, niet in perfectie."

Volgens Laurentien moet je kinderen het goede voorbeeld laten zien. "Laten zien dat je er zelf ook plezier in hebt en bijdraagt. Ik wil dat de kinderen helpen met tafel dekken en afruimen bijvoorbeeld, dus dan doe ik het zelf ook."

Laurentien heeft samen met prins Constantijn drie kinderen: Eloise (14), Claus-Casimir (12) en Leonore (10). De taken in het huishouden heeft ze goed verdeeld. "Mijn man kan heel goed koken. Ik heb er nooit energie in gestoken om het goed te leren. Ik ben de organisator. Mammie regelt het goed, zeggen de kinderen. Maar de verdeling van taken gaat heel organisch; we vinden elkaar in het midden."

Evenwicht

Laurentien noemt haar man "haar ankerpunt". "Dat zal hij denk ik ook over mij zeggen. Er is evenwicht. We lijken best wel op elkaar, maar ieder in een heel ander jasje", aldus Laurentien.

Het thema van Naar school is 'Kinderen aan het woord'. "Kinderen denken zuiver en stellen zonder waardeoordeel scherpe vragen. Dat merk ik als moeder ook. Ze zijn niet de baas, maar houden me scherp en blijven verrassen."

"Kinderen denken positiever en vrolijker. En laat dat nou precies zijn waar we allemaal naar op zoek zijn, thuis en op ons werk", besluit de prinses.