DEN HAAG - De film 06/05, de laatste die Theo van Gogh maakte, gaat zondag in Den Haag in première. Op de ochtend van 2 november was Van Gogh onderweg naar zijn productiemaatschappij om de laatste hand te leggen aan de film. Hij haalde zijn eindbestemming niet, maar vond de dood.

Van zijn fiets geschoten op de Linneausstraat in Amsterdam door de waarschijnlijke en kort daarna gearresteerde dader Mohammed B..

Bekijk video:
Modem/ Breedband

06/05 verwijst naar 6 mei, de dag waarop in 2002 Pim Fortuyn werd vermoord. In de film brengt Van Gogh de moord op Fortuyn in verband met een complot van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) om de politicus het zwijgen op te leggen. Het script komt van Tomas Ross, die eerder een boek van gelijke strekking schreef.

Bestaande beelden

In de film lopen fictie en werkelijkheid voortdurend door elkaar. Pim Fortuyn wordt in 06/05 niet door een acteur gespeeld, maar bestaande beelden van de politicus zijn in de film verwerkt. "Het raakt je meer omdat het niet alleen fictie is", zei hoofdrolspeelster Tara Elders zondag voorafgaand aan de première. Medespeler Thijs Römer trof vooral de combinatie van "de politieke intrige en de psychologie van de mens".

De laatste film van Van Gogh illustreert volgens betrokkenen zijn veelzijdigheid. "Als je Cool!, Medea en 06/05 naast elkaar zet, zijn het totaal verschillende dingen. Na het zien van 06/05 dacht ik: Dit kan hij dus ook!", aldus Römer. Elders noemt de film "niet alleen een mooi eerbetoon aan Fortuyn, maar ook aan Theo".

Internet

De film is vier dagen alleen op internet te zien en komt pas eind januari in de bioscopen. Het downloaden kost 4,99 euro. Exploitant Tiscali noemt het project een succes als meer dan duizend mensen de film via internet bekijken. Directielid P. Spuijbroek maakte zondag bekend dat de opbrengst wordt overgemaakt naar het studiefonds van Van Goghs zoon Lieuwe.

De gasten voor de première van 06/05 werden aan het einde van de middag verwacht in het Haagse café Dudok aan de Hofweg. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen, zoals politiebewaking. Vorige week gebeurde hetzelfde bij de persvoorstelling van Medea, een televisieserie die Van Gogh maakte voor de Avro.

De film 06/05 is inmiddels over de hele wereld verkocht. Tiscali is onder meer een samenwerking aangegaan met de internationale provider Not on tv. Die gaat de film verspreiden in de Verenigde Staten, Canada en Australië.