Marco Roelofs (42) verloor zichzelf in alcohol en drugs nadat zijn succesvolle band Heideroosjes in 2012 zijn laatste concert had gegeven.

"Op een dag werd ik wakker omdat ik geen adem kreeg. Er zat een kat op mijn gezicht. Ik begin die kat te zoeken, in mijn bed, onder mijn bed, tot ik me realiseer: ik héb helemaal geen kat, wat de fuck is dit?", vertelt Roelofs in gesprek met de Volkskrant.

De waanvoorstelling zet hem ertoe aan te stoppen met zijn ongezonde leven: "Hangend aan die wasbak nam ik een besluit, al moet ik door de stront, ik kruip hieruit."

Drank en drugs

Roelofs en zijn Heideroosjes vieren tussen de 1995 2010 hun gloriejaren. Omdat meerdere bandleden kinderen krijgen, besluit de formatie in 2012 te stoppen. Roelofs ontdekt in drank en drugs al snel een compensatie voor de euforie die hij met Heideroosjes op het podium voelde.

"Het was logisch, zei mijn psycholoog, de kick van het optreden viel weg, mijn lichaam zocht instinctief naar vervanging. Toen ik voor de eerste keer xtc gebruikte, zei ik tegen een vriend: 'Is dit het nou? Dit is wat ik elke week met de Heideroosjes heb gevoeld.'"

"De ene helft van de week was ik high, de andere helft van de week was ik aan het bijkomen. Ik zat op afterparty's bij mensen thuis die net 20 waren geweest. Ik hoorde daar niet. Verslaafd ben ik niet geweest, ik hoefde niet af te kicken."

Stavast

Na zijn besluit de verdovende middelen te minderen vond Roelofs het tijd zijn nieuwe band Stavast op te richten. Meedoen lijkt voor hem en zijn bandleden dit keer belangrijker dan winnen.

"Ik raak niet gefrustreerd als het niet zo groot wordt als de Heideroosjes. Rock is veel minder populair dan in de jaren negentig. En dan zing ik ook nog Nederlandstalig, wat door een bepaald gedeelte van het publiek niet cool of niet ambitieus gevonden wordt."