LONDEN - Britse kerkleiders hebben woensdag woedend gereageerd op een kerststal in Madame Tussaud in Londen waarin voetbalster David Beckham als Jozef en zijn vrouw Victoria als Maria zijn afgebeeld.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Volgens anglicanen, presbyteranenen en katholieken is het wassenbeeldenkabinet een nieuw dieptepunt in de cultus van verheerlijking van beroemdheden.

In de kerststal zijn ook andere beroemdheden in was afgebeeld. De Australische popster Kylie Minogue 'zweeft' als engel boven de kribbe waarin het kindje Jezus ligt. Premier Tony Blair, president George Bush en prins Philip, de echtgenoot van de Britse koningin, figureren als De drie Wijzen uit het Oosten. Als herders dienen de Hollywoodsterren Samuel L. Jackson, Hugh Grant en de Ierse komiek Graham Norton.

Een woordvoerder van de Anglicaanse Kerk, de grootste geloofsgemeenschap in Groot-Brittannië, ziet het omstreden kersttafereel als een veeg teken dat mensen denken dat ze "maar wat kunnen aanrotzooien" met religieuze zaken. Een zegsman van de Presbyteraanse Kerk heeft geëist dat de kerststal onmiddellijk wordt verwijderd.

Een woordvoerder van het Vaticaan in Rome heeft laten weten dat het soms is toegestaan om bekende mensen in kerstvoorstellingen te gebruiken om zo de viering van de geboorte van Christus onder de aandacht van mensen te brengen. "Maar ze mogen zeker geen centrale rol hebben", aldus de woordvoerder.

In Napels is voormalig voetbalster Diego Maradona wel eens in een kerstvoorstelling als herder afgebeeld, met goedkeuring van het Vaticaan.

Overigens hebben de Beckhams laten weten dat ze van te voren niet op de hoogte zijn gesteld van hun afbeelding in het wassenbeeldenspel van Madame Tussaud. "Ze willen er verder niets over zeggen", zo heeft een woordvoerder van het sterrenpaar verklaard.