De Nederlandse topmodellen Doutzen Kroes en Lara Stone hebben niet veel op met de wereld van Instagram. "Ik weet ook wel dat het werkt, dus af en toe moet het wel, maar dat vind ik toch wel een generatiekloof", zegt Kroes in gesprek met NU.nl. 

"Ik ben lang niet zo goed als al die nieuwe meiden met hun instagram. Ik doe wel mijn best maar ik voel wel echt dat er een generatiekloof is tussen de jongere generatie en wij", gaat Kroes, die op Instagram 5,1 miljoen volgers heeft, verder.

Collega Stone heeft ruim 600.000 volgers, maar voelt zich ook niet helemaal op haar gemak tussen de selfiesticks. "Ik voel me wel echt veel ouder", zegt ze. 

Stone: "Er zijn meisjes die binnenkomen en echt hun eigen licht bij zich hebben en weet ik het allemaal (...) Ik ben niet zo van de selfies. Ik vind het gewoon vreemd om zo naar mezelf te kijken. Ik vind het altijd een beetje ongemakkelijk om een selfie en een foto te maken. Wat ben ik dan aan het doen? Ik zit gewoon een beetje thuis met lego te spelen. Op het werk, vind ik dat wel anders, maar tegenwoordig moet wel alles op de foto en lopen mensen de hele dag met een selfiestick rond. Dat is gewoon niet echt wat voor mij." 

Lara Stone en Doutzen Kroes naakt op cover Nederlandstalige Vogue
Lara Stone en Doutzen Kroes naakt op cover Nederlandstalige Vogue

Stiekem

De 32-jarige Kroes neemt wel selfies, maar doet dat altijd stiekem. "Je bent dan wel echt heel erg bezig met jezelf. Het is ook wel zelfingenomen."

Kroes en Stone staan samen op de cover van de nieuwe Nederlandse Vogue, gefotografeerd door topfotograaf Mario Testino. Ook hij heeft een Instagramaccount, met 2,9 miljoen volgers. Volgens de Peruaanse fotograaf, heeft sociale media de modewereld veranderd. 

"De hele wereld kan beelden zien van iets dat een seconde geleden is gebeurd. We worden uitgedaagd om het constant goed te doen, want op het moment dat het misgaat ziet de hele wereld dat het misgaat. Maar als het goed gaat, weet de wereld dat ook. Vroeger duurde het een eeuw om iets te communiceren, maar vandaag kan iedereen alles meteen volgen. Instagram zorgt ervoor dat iedereen betrokken wordt", vindt Testino. 

Prachtig

Voor de Nederlandse Vogue heeft Testino zich laten inspireren door Nederlandse modellen. Testino: "Aan het einde van de dag, hebben niet veel mensen invloed op de mode. Een land als Nederland is geen echt modeland. Het is lastig om echt invloed te krijgen. Maar deze vrouwen is dat gewoon gelukt. Ze zijn een inspiratie voor vrouwen vandaag de dag. De Nederlandse modellen hebben het gemaakt in de mode-industrie en dat is bijzonder."

Testino heeft niet alleen alle topmodellen gefotografeerd, maar ook tal van beroemdheden stonden voor zijn camera. Zo maakte hij beroemde portretten van Lady Di, Madonna en Mick Jagger. Schoonheid zit voor de fotograaf niet alleen in uiterlijk. 

"Je kunt overal mooie meisjes vinden, maar geweldige, prachtige, coole, funky, grappige  vrouwen dat is lastig."