MODENA - De beroemde Italiaanse tenor Luciano Pavarotti, wiens carrière op de grote podia van de wereld meer dan veertig jaar heeft geduurd, houdt op met optreden na een internationale afscheidstoernee langs meer dan veertig grote steden. Hij maakte in een interview met het persbureau Reuters duidelijk dat die toernee veel langer dan een jaar gaat duren en dat die waarschijnlijk nog niet afgelopen is als hij volgend jaar oktober zeventig wordt.

"De toernee is lang, maar ik treed niet als een rockster avond na avond op. Ik doe een maximum van twee of drie concerten in de maand." Waar zijn laatste optreden is, weet Pavarotti niet. "Als het afgelopen is, ben ik klaar."

Welke aria hij aan het slot van zijn laatste concert zal zingen, weet hij nog niet. "Als je eindigt zoals je begonnen bemt, zou ik zeggen: La Bohème. Dat is mijn eerste liefde. Maar je hebt ook Nessun Dorma, dat bijna een handelsmerk is. Ik had veel geluk in mijn leven. Ik koos altijd meesterwerken uit."

Van de zanger zijn meer dan honderd miljoen albums verkocht en daarmee is hij de succesvolste artiest in de geschiedenis van de geluidsopname. Hij wil echter graag dat de mensen zich hem herinneren als een serieuze operazanger. Dat sommige critici zeggen dat zijn stem achteruit is gegaan, kan de zanger niet zo schelen: "Ik vind dat mijn stem net zo fris is als vroeger, met iets meer, iets minder."

Het enige waarvan hij echt spijt heeft "is als ik mijzelf in de spiegel bekijk". "Het is geen geheim dat ik van eten hou. Het is een passie, maar ik was te veel uitgedijd. Nu heb ik het dank zij mijn vrouw Nicoletta meer onder controle." Ook vindt hij het wel jammer dat hij nooit met Maria Callas heeft gezongen.

Pavarotti trouwde met Nicoletta, die dertig jaar jonger is dan hij, na de scheiding van zijn eerste echtgenote, met wie hij 37 jaar getrouwd was. Hun appartement ligt bezaaid met speelgoed van hun een jaar oude dochter Alice. De zanger zegt dat hij als stopverf in de handen van het meisje is. "Ik ben haar slaaf."

Over het cynische boek dat zijn voormalige manager Herbert Breslin over hem heeft geschreven en waarin deze Pavarotti afschildert als een vadsige slokop en een verwend kind met een reeks minnaressen, zegt de tenor: "Ze zeggen dat hij een boek heeft geschreven. Ik weet niet waarom hij een boek heeft geschreven. Dat moet je aan hem vragen."