Er mag naast Andrea Constand slechts een extra getuige optreden tijdens de rechtszaak waarin acteur Bill Cosby moet terechtstaan.

Dat laat de rechter in Pennsylvania vrijdag weten. Er zijn in totaal dertien vrouwen die willen getuigen tijdens de misbruikzaak.

De rechter vertelt de waarde van hun mogelijke getuigenis zorgvuldig te hebben afgewogen. Daaruit bleek dat slechts een daarvan sterk genoeg was voor een getuigenis in de rechtszaal, meldt CNN. De rechtszaak staat gepland voor juni.

De vrouw die als extra getuige mag optreden, zou Cosby het langst kennen. Ze ontmoette hem in 1990 en de acteur zou haar aanvankelijk geholpen hebben met haar carrière. In 1996 zou hij haar seksueel hebben misbruikt nadat hij haar drugs had gegeven.

Pillen en wijn

Voormalig basketbaltrainster Constand zegt in 2004 seksueel misbruikt te zijn door de komiek. Constand zou in 2004 tijdens een bezoek aan Cosby pillen en wijn van hem hebben gekregen, waardoor ze haar bewustzijn kwijt zou zijn geraakt. Cosby werd in 2005 ontslagen van rechtsvervolging en bereikte een akkoord met Constand.

De zaak werd echter heropend toen steeds meer vrouwen de komiek publiekelijk van seksueel misbruik beschuldigden. Mocht Cosby uiteindelijk schuldig worden bevonden, zou hij een celstraf van maximaal tien jaar opgelegd kunnen krijgen.