Joop van den Ende vindt verjaren ingewikkeld. De theaterproducent wordt vandaag 75 jaar oud. Mede het krijgen van cadeau’s vindt hij lastig.

"Ik behoor tot de mensen die het makkelijker vinden om een cadeau te geven dan te ontvangen, eerlijk gezegd. Daarbij komt altijd de vraag wat je wilt hebben", zegt Van den Ende in Het Parool. "Het antwoord daarop wordt steeds moeilijker als je ouder wordt - en ik heb natuurlijk al zoveel."

Ook met het ouder worden zelf heeft de producent af en toe moeite. "Het leven schiet voorbij. En ik moet zeggen: het energieniveau wordt er niet beter op. Dat is moeilijk te accepteren. De kracht gaat eruit."

Wennen

Van den Ende heeft een veelbewogen tijd achter de rug. Hij verkocht aandelen van Stage Entertainment en hij en zijn vrouw Janine verhuisden naar een kleinere woning. "Dat soort veranderingen stemmen tot nadenken. Je wordt gedwongen een plaatsbepaling te doen. Dat heeft tijd gekost. Ik heb vrede met de rol die ik nu heb, maar eerlijk gezegd heeft het wel wat maanden geduurd om eraan te wennen."