AMSTERDAM - Jamai, Fajah Lourens, Mental Theo en Tanja Jess zijn zaterdag te vinden achter de kassa van de Bijenkorf in Amsterdam. Met tientallen andere bekende Nederlanders proberen zij zoveel mogelijk tassen te verkopen. De actie wordt gehouden in het kader van Wereld Aids Dag op 1 december. Dat maakte organisator Stop Aids Now woensdag bekend.

Wereldwijd hebben volgens Stop Aids Now 39,4 miljoen mensen HIV of aids. Van hen woont 90 procent in ontwikkelingslanden. Om hiervoor aandacht te vragen, zijn de zestig bekende Nederlanders aangetrokken. Zij verkopen vanaf 11.00 uur 's ochtends voor 5 euro de zogenaamde ArtBags, die designs van gerenommeerde Nederlandse kunstenaars bevatten. Zo zijn er tassen van fotograaf Erwin Olaf, illustrator Piet Paris en Dick Bruna, geestelijk vader van Nijntje.

Bewust maken

"Ik hoop zo veel mogelijk mensen bewust te maken van het wereldwijde probleem dat aids is", verklaart zanger en musicalacteur Jamai zijn deelname aan de actie. Kookgek Joop Braakhekke doet mee omdat het nodig is om "te vechten voor een gezonde wereld met gezonde mensen". Soapactrice Inge Ipenburg wil duidelijk maken dat je met 5 euro heel veel kunt doen. "Voor dat bedrag kan een kind zonder HIV ter wereld komen. Je houdt er een mooie tas aan over en een goed gevoel."

Bekenden

Bekende Nederlanders die zaterdag in het warenhuis staan, zijn onder anderen PvdA-politica Nebahat Albayrak, Studio Sport-presentator Humberto Tan, stylist Maik de Boer, zangduo Veldhuis & Kemper, couturier Frans Molenaar, soapactrice Lieke van Lexmond, Idols-jurylid Henkjan Smits en de band Within Temptation.