LOS ANGELES/GOUDA - De Nederlandse breakdancer Plastic Man is binnenkort primetime te zien op de Amerikaanse televisie. De 31-jarige danser mag zijn act, waarin hij zich in een koffer opvouwt om er vervolgens weer uit tevoorschijn te dansen, begin december vertonen in het programma Big Time van de populaire Amerikaanse talkshowhost Steve Harvey. Dat heeft de producer van het programma dinsdag bekendgemaakt.

Naar het programma, dat landelijk wordt gedistribueerd via het televisiekanaal van Warner Bros, kijken wekelijks miljoenen Amerikanen. Harvey is een van de bekendste Afro-Amerikaanse stand-up comedians van Amerika.

Plastic Man, die in het dagelijks leven Ruben van Eijl heet, kwam met de producent van het programma in contact toen hij in september op vakantie een opnamedag bijwoonde. Tijdens de pauze werd mensen uit het publiek gevraagd of ze de tijd wilden vullen met een optreden. Van Eijl kreeg de zaal toen plat met zijn breakdance-act.

"Het is heel onwerkelijk", aldus Van Eijl. Eerder kreeg hij al nationale bekendheid door optredens in onder meer de clip Dansplaat van Brainpower en een reclame van Centraal Beheer waarin hij een zichzelf opvouwende fakir speelde. Ook speelde de Gouwenaar in het bekroonde filmpje Integreren kan je leren, dat in heel Europa op televisie is vertoond. "Die klussen hebben wel veel deuren geopend in Nederland en Duitsland, maar ik had nooit verwacht het nog tot de States te schoppen."

De danser had zich net voorgenomen minder te gaan optreden. "Het is toch wat bizar om op je 31e nog uit koffers te springen", aldus Van Eijl. "Maar ik denk dat ik nu toch even afwacht wat dit tv-optreden mij nog gaat brengen."