LILLEHAMMER - Klaartje en Nicky zijn 11e geworden tijdens het Junior Eurovisie Songfestival in het Noorse Lillehammer. Spanje won de tweede editie van het evenement, Groot-Brittannië werd tweede en Kroatië derde. Achttien landen deden mee aan het songfestival, dat live door de AVRO op Nederland 2 werd uitgezonden.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De vertolking van het door het duo zelf geschreven en gecomponeerde nummer Hij is een kei in de uitverkochte Haakons Hall, ooit gebouwd voor de Olympische Winterspelen die in 1994 in Lillehammer plaatsvonden, werd gewaardeerd met in totaal 27 punten. De winnaar behaalde 171 punten.

'Minder pijnlijk'

Klaartje en Nicky gaven vrijdag al aan dat ze niet dachten te gaan winnen. De teleurstelling was dan ook niet al te groot. "We verwachtten het zelf al niet echt, dus dan is het minder pijnlijk", zei Nicky na afloop. Vriendin Klaartje was het daarmee eens, al vloeiden er bij haar wel wat tranen. Nicky: "Elfde worden is niet erg, al is het natuurlijk minder leuk dan eerste." Ze noemde het wel fijn dat alle drukte straks voorbij is. "Dan kunnen we weer verder met ons leven", verklaarde de Nederlandse tijdens het uitdelen van handtekeningen.

Heftig onderwerp

Voor Maria Isabel is de drukte nog niet voorbij nu ze heeft gewonnen. In haar liedje zingt de Spaanse dat ze 'liever dood is dan doodgewoon'. De andere nummers gingen over onder meer geheime of onbereikbare liefdes, er niet bij horen en de wens voor een betere wereld. De Roemeense deelnemer bracht een ode aan zijn moeder. Een liedje viel zaterdag op wat de tekst betrof. In Accroche-toi van de Free Spirits uit België werd gezongen over de wens om zelfmoord te plegen (maar dat niet te doen), verreweg het heftigste onderwerp van alle liedjes.

Vorig jaar

Vorig jaar vertegenwoordigde Roel Nederland tijdens de eerste editie van het internationale songfestival in Denemarken, waaraan zestien landen deelnamen. Hij behaalde toen eveneens een elfde plaats. Kroatië won. Het is nog niet bekend waar het songfestival volgend jaar wordt gehouden. In tegenstelling tot bij het volwassen songfestival, is het bij de junioren niet zo dat het winnende land het jaar daarop organiseert.