HILVERSUM - Er komt een nieuwe cd uit van de op 23 september overleden zanger André Hazes. Dat maakte zijn vrouw Rachel Hazes vrijdag bekend in het interviewprogramma Barend en Van Dorp. Op de cd staan vooral oude werken die in een nieuw jasje zijn gestoken en drie nieuwe "typische Hazesstukken''.

Op 3 december verschijnt een dvd met de hoogtepunten van de ceremonie in de ArenA. "De mensen willen de ceremonie op band, de speeches en de optredens, stelde Rachel Hazes. Het was voor haar de eerste keer dat ze in de openbaarheid trad na de dood van haar man. Ze sprak openhartig over de laatste dagen voor zijn dood en de eerste dagen daarna. Volgens Rachel moet André hebben geweten dat hij niet lang meer te leven had.

"Ik denk dat hij het de laatste maanden heeft zien aankomen. Hij deed zo veel dingen in het gezin die niet typisch Dré waren. Zo wilde hij per se met ons vieren op vakantie, lag hij uren met de kinderen in het zwembad en legde hij alle handelingen van de kinderen op de foto vast, vertelde Rachel.

Vuurpijl

André had drie jaar geleden in zijn testament laten vastleggen dat hij zijn as in een vuurpijl wilde laten wegschieten boven zee, maakte zijn vrouw bekend. Ze zei dat zijn wens op 23 september 2005, precies een jaar na zijn dood, in vervulling zal gaan.

De zanger wist dat hij ernstig ziek was, vermoedt Rachel. "Dat hebben we zelf niet gezien. De laatste maanden had hij steeds ernstigere problemen met zijn gehoor. We zijn naar alle ziekenhuizen in het land geweest, maar niemand kon ons precies zeggen wat er nu aan de hand was.''

Auto-immuunziekte

Pas in het ziekenhuis in het Belgische Gent werd hen duidelijk dat de zanger mogelijk aan een auto-immuunziekte leed. Volgens de arts kon hij als gevolg van de muziek problemen met zijn gehoor hebben, maar dat hij zo maar plots doof was en alsmaar geluiden in zijn hoofd hoorde moest een andere oorzaak hebben. Tijdens het gesprek uitte ze zich ook vrijelijk over het drankgebruik van haar man. Hij had het alcoholisme afgezworen, maar zijn biertje kon André niet laten staan.

"Hij dronk toch zeker iedere dag wel 24 pilsjes, alleen thuis. Rachel zei zich te hebben verzet tegen het drankmisbruik, zelfs Mojo-directeur John Mulder heeft hem wel eens geholpen. "Maar hij viel altijd weer terug, aldus Mulder, ook aan de BvD-tafel. "Op een gegeven moment heb ik me er bij neergelegd. Je wist toch dat je het niet kon winnen. Hij leefde liever nog vijf jaar met zijn biertje dan tien jaar zonder.