Paul Verhoeven weet niet of hij nog in de Verenigde Staten wil blijven wonen nu Donald Trump aan de macht is. De regisseur vergelijkt het land met het Duitsland in 1933, toen Hitler aan de macht kwam.

Dat vertelde de 78-jarige filmmaker in De Wereld Draait Door

"Ik vind het een zware opgave me te identificeren met de regering die daar nu zit", zegt Verhoeven, die Trump vergelijkt met Hitler. "In ons familieberaad, mijn dochters en hun partners, is besloten de eerste vier maanden af te wachten en het aan te kijken", aldus de regisseur.

Verhoeven merkt dat zijn projecten vanwege het internationale succes van zijn film Elle serieuzer worden bekeken. "Dingen waarvan je nooit weet of ze doorgaan, gaan hierdoor waarschijnlijker door dan vijf maanden geleden." Zo krijgt de Nederlandse televisieserie die Verhoeven wil maken over "een man die carrière maakt via vijf vrouwen" steeds meer vorm. "NL Film en Endemol zijn erin gestapt. De vorige keer dat ik hier zat was het een plan, nu is het iets wat in ontwikkeling is."

Niet makkelijk

Het drukke awardseizoen trekt af en toe een zware wissel op regisseur Verhoeven, die deze dagen de hele wereld over vliegt. "Je haalt heel wat op je", verzucht de 78-jarige filmmaker.

"Het is niet zo makkelijk. Je moet steeds een praatje houden, leuk doen, suggereren dat je het allemaal prachtig vindt." Hoewel het hem soms zwaar valt, kan Verhoeven wel genieten van het succes. Een bijzonder moment met Elle-hoofdrolspeelster Isabelle Huppert tijdens de uitreiking van de Golden Globes noemt hij het zoetste moment.

Onderonsje

"Ik had al een Golden Globe gekregen voor beste buitenlandse film, zij moest nog wachten tot haar categorie aan de beurt was. Dat was zo’n zwaar moment, ik had die Golden Globe voor me staan en zij moest nog komen", weet Verhoeven nog goed. Toen hij, Huppert en een van de producenten van Elle onder tafel naar een van Hupperts peperdure oorbellen zochten, volgde een intiem onderonsje. "De producent zei: wat vreselijk, die oorbel is hartstikke duur. Toen zei Isabelle, onder de tafel: dat maakt niet uit, want het is allemaal verzekerd. Paul heeft de prijs gewonnen, zou ik er ook een krijgen?"

Nadat ook Huppert een Golden Globe had gewonnen, besefte Verhoeven dat ze "iets bijzonders hadden bereikt en dat we dat samen hebben gedaan". Dergelijke momenten maken volgens de regisseur zijn overvolle agenda tijdens het awardseizoen dragelijker.