ROME - De groep Outkast is de grote winnaar geworden van de elfde MTV Europe Music Awards donderdagavond. De Amerikaanse band ging naar huis met drie awards, voor beste band, beste nummer en beste video. Zanger Usher won twee prijzen, beste mannelijke artiest en beste album.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De show werd geopend met een politieke boodschap van de Amerikaanse rapper Eminem. In legerkleding en met een tank op het podium sprak hij zijn afkeer uit van het politieke beleid van president Bush. Kleine kinderen in legeroutfits en met een geweer op hun schouder figureerden in zijn openingsoptreden.

Ook presentator Xzibit liet vervolgens zijn afkeer blijken van Bush. "Deze show wordt uitgezonden in 156 landen. Daarvan zijn er zeker zestien die Bush niet wil binnenvallen.

Spektakel

Naast de politieke boodschappen, is de MTV Awards uiteraard vooral een muziekspektakel met spetterende optredens. De show was verspreid over twee locaties. In het Colosseum en in een grote evenementenhal net buiten Rome.

In het Colosseum waren optredens van onder meer The Cure en Anastacia. Volgens presentatrice Sarah Michelle Gellar waren er meer dan 50.000 mensen die de combinatie zagen tussen de Romeinse oudheid en de gelikte show van MTV.

Artiesten

In een grote ruimte net iets buiten Rome was de echte prijzenshow, waar ook nog optredens waren van artiesten als Maroon 5, Gwen Stefani en Alicia Keys. Deze laatste won nog een prijs voor beste R&B act. Andere prijzen waren er voor onder meer Britney Spears als beste vrouwelijke artiest, D12 voor beste hiphop act en Maroon 5 werd geprezen als beste nieuwkomer. De beste alternatieve act was Muse, de enige Europese band die een prijs won. Alle andere algemene awards gingen naar Amerikaanse artiesten.

De prijzen werden bepaald door kijkers van MTV. Via internet en sms konden ze de afgelopen weken stemmen op hun favorieten. Voor de prijs van beste nummer kon op de avond zelf ook nog gestemd worden, waardoor het tot het einde van de avond spannend bleef wie de grote winnaar zou in de tweestrijd Usher en Outkast.

Kane

Behalve de algemene prijzen waren er ook awards voor de beste artiesten per land. De beste act uit Nederland en België was Kane. De Haagse formatie liet daarmee de Nederlandse DJ Tiësto en de Belgische band Novastar achter zich. Het is de derde keer dat Kane de landenprijs van MTV wint, vorig jaar ging de prijs naar DJ Tiësto.

Kane-voorman Dinand Woesthoff noemt het zeker terecht dat zijn band heeft gewonnen. "Tiësto is ook populair, maar wij zijn erg gegroeid de afgelopen jaren. Volgens Woesthoff gaf deze prijs ook zeker een fijn gevoel. "Ik gebruik mijn muziek als therapie en het is prettig om te zien dat het zijn vruchten afwerpt.

Eerder dit jaar verloor de zanger zijn vrouw actrice Guusje Nederhorst aan kanker. "Met muziek kan ik de doden niet levend maken, dat weet ik. Maar nummers schrijven werkt wel als een goede uitlaatklep."

Medio volgend jaar komt Kane met de nieuwe cd, die de naam krijgt All or Nothing at all. Wederom een MTV Award winnen is volgens hem een stimulering om door te gaan op de ingeslagen weg.