ROTTERDAM - Een erg grote Hazes-fan is hij niet. Toch heeft hij in vijf weken 70.000 woorden geschreven over het leven van de in september overleden volkszanger André Hazes. "Het was tijd voor een compleet overzicht", zegt Robert Haagsma, auteur van het boek Hazes 1951 2004. De ongeautoriseerde biografie verschijnt 25 november.

Nederland nam op 27 september in de Amsterdam ArenA massaal afscheid van Hazes, die vier dagen eerder was overleden. De gebeurtenis, waarbij de kist op de middenstip stond, werd door ruim vijf miljoen mensen bekeken. Het is het begin van het boek van Haagsma. Na het afscheid volgen hoofdstukken over zijn jeugd, zijn drankgebruik, zijn drie huwelijken, zijn fysieke gesteldheid, zijn flirt met de politiek, de foute mensen in zijn omgeving en Hazes' succesvolle muziekcarrière. Het boek eindigt met de dood van de zanger.

Uitgeverij Spectrum benaderde begin oktober het Algemeen Dagblad met het idee voor een boek over Hazes. De naam van Haagsma, die als freelance journalist in juni voor de krant een interview met de zanger had, viel. Hij zei niet direct ja. "Ik ben geen grote fan en het zou me veel tijd kosten. Aan de andere kant had ik nog zoveel ruw materiaal van het interview liggen, dat het me wel leuk leek." Dat er nog geen boek over André Hazes was, gaf de doorslag.

"Er zijn eerder twee dunne boekjes over hem geschreven, maar die zijn allang uit de handel. Ik vond het zonde dat zijn leven nog niet in kaart was gebracht."

Stamkroeg

In juni sprak Haagsma urenlang met Hazes in diens stamkroeg in Vinkeveen. "Hij deed zulke interviews niet vaak", zegt de auteur. "Ik heb het niet gecheckt, maar volgens mij was dit het laatste grote interview voor zijn dood." Het interview vormde de basis voor het boek.

Verder bezocht Haagsma plekken die een belangrijke rol in het leven van Hazes speelden, las hij zo ongeveer alles wat er de afgelopen 25 jaar over de zanger is geschreven en sprak hij met mensen uit zijn omgeving; John Appel, de maker van de documentaire Zij gelooft in mij, producers en fans.

Met de familie heeft hij niet gepraat. "Daar heb ik bewust voor gekozen", zegt Haagsma. "Ik wilde mijn journalistieke vrijheid niet uit handen geven. Overigens heb ik het management wel laten weten dat ik met een boek bezig was, maar ik heb nooit een reactie gekregen." Niet veel later werd bekend dat Rachel Hazes zelf bezig is met een boek over haar echtgenoot, dat volgend jaar moet worden uitgebracht.

Grote onthullingen bevat het boek Hazes 1951 2004 niet. "Ik ben niet gaan schrijven om dingen te onthullen", zegt Haagsma. "Al was volgens mij niet bekend dat zijn gehoorproblemen zo erg waren, dat hij geen nieuwe nummers meer kon opnemen. Dat komt in mijn boek wel naar voren. De producenten van Cat Music, die hits als Een beetje verliefd en Kleine jongen voor Hazes schreven, boden de zanger aan het eind van afgelopen zomer het nummer Pijn aan. Hen werd vervolgens verteld dat André het gewoonweg niet meer kon horen."

John de Wolf

Aan de vermeende relatie van Hazes' vrouw Rachel met ex-voetballer John de Wolf, zoals in de media gesuggereerd, maakt Haagsma weinig woorden vuil. "Ik heb er misschien een regel aan besteed."

Een van de mooiste verhalen vindt de auteur die over een Italiaans liedje dat Hazes kreeg opgestuurd. "Hij was gek op Italiaanse muziek. Iemand stuurde hem een liedje toe en dat vond hij mooi, maar hij liet het liggen. Later hoorde hij het nummer op de radio, maar onder de naam Dromen zijn bedrog van Marco Borsato. Het stond dertien weken bovenaan in de hitlijsten. Extra wrang is dat André dat tijdens zijn leven nooit heeft bereikt."

Fan van Hazes is Haagsma door het schrijven van het boek niet geworden. Wel is zijn beeld van de volkszanger veranderd. "Ik heb nu meer bewondering en respect voor hem." De auteur noemt Hazes "een muzikaal talent met een enorm onvermogen om met roem en aandacht om te gaan", maar ook "een grappige man."

"Hij had geweldige oneliners. Zo zei hij dat hij geen alcoholist was, maar een gezelligheidsdrinker. Om eraan toe te voegen dat elke dag van zijn leven gezellig was." Dat merkte de journalist ook tijdens het interview in juni. "Hij bleef drinken. Ik kon hem niet meer bijhouden. Na afloop van het interview ging ik weg en bleef hij achter in de kroeg."