LONDEN - Rond de opnames van de nieuwe versie van het nummer 'Do They Know It's Christmas' lijkt een ruzie te zijn uitgebroken onder artiesten. Zanger van The Darkness Justin Hawkins beklaagt zich over het inzingen door Bono van de zin "well tonight thank god it's them instead of you", meldde de Britse krant The Independent op dinsdag.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De voorman van de Ierse groep U2 zong twintig jaar geleden in de orginele versie van Band Aid ook dezelfde zin. "Ik deed het beter dan hij, dus zijn management creëerde een opstootje. Het betekent blijkbaar veel voor hem", aldus Hawkins tegen het dagblad. Een woordvoerster van het hele project Band Aid 20 ontkende overigens volgens The Independent dat er sprake zou zijn van ruzie over wie de gewraakte zin zou mogen inzingen. Hawkins' opmerking zou een grapje zijn.

De nieuwe versie van 'Do They Know It's Christmas' moet geld opbrengen voor de bevolking van Darfur, de regio in het Afrikaanse land Sudan waar honger en oorlogsgeweld aan de orde van de dag zijn. Initiatiefnemer Bob Geldof noemde zondag de opnames volgens de BBC een startschot voor geldwerving voor Afrika. De versie uit 1984 bracht miljoenen op voor hongerend Ethiopië.

Geldof, die ook achter het eerste Band Aid project stak, heeft dit keer ongeveer veertig musici en artiesten bijeengekregen. Onder hen zijn Will Young, Jamelia en Joss Stone, eigenlijk nog te jong om zich de eerste Band Aid, zoals de gelegenheidsformatie toen werd genoemd, te herinneren.

Zondag werd vooral de zangpartij opgenomen. Anderen hadden hun bijdragen al eerder op de band gezet, zoals Robbie Williams, Dido en Sir Paul McCartney, die de baspartij speelt. U2's Bono kwam zondagavond wel langs om zijn beroemde regel: 'Well, tonight thank God it's them instead of you' in te zingen. Technische problemen maakten het noodzakelijk dat hij ook nog in persoon kwam opdraven.