LONDEN - Na twintig jaar staat er een nieuwe versie van 'Do They Know It's Christmas Time' op de band. Zondag kwamen in Londen tal van sterren bijeen om de kerstklassieker opnieuw op te nemen. Initatiefnemer van toen en nu, Bob Geldof, toonde zich tevreden, maar ook nostalgisch.

Bekijk de live versie van Band Aid tijdens Live Aid:
Do they know it's Christmas (1984)

De nieuwe versie moet geld opbrengen voor de bevolking van Darfur, de regio in het Afrikaanse land Sudan waar honger en oorlogsgeweld aan de orde van de dag zijn. Geldof noemde zondag de opnames volgens de BBC een startschot voor geldwerving voor Afrika.

Geldof, ooit van de band Boomtown Rats, heeft dit keer ongeveer veertig musici en artiesten bijeengekregen. Onder hen zijn Will Young, Jamelia en Joss Stone, eigenlijk nog te jong om zich de eerste Band Aid te herinneren. Zondag werd vooral de zangpartij opgenomen. Anderen hadden hun bijdragen al eerder op de band gezet, zoals Robbie Williams, Dido en Sir Paul McCartney, die de baspartij speelt. U2's Bono kwam zondagavond wel langs om zijn beroemde regel: 'Well, tonight thank God it's them instead of you' in te zingen.

De single, genaamd Band Aid 20, komt op 29 november uit. In de versie van 1984 straalden sterren als David Bowie, Simon Le Bon (Duran Duran), Boy George, Bono en George Michael.