NAARDEN - De X-factor, een must voor sterren. Onder deze titel heeft talentscout en Idols-juryvoorzitter Henkjan Smits een boek geschreven voor aankomende popsterren. Het boek is een gids voor iedere Nederlander die 'het wil maken in de popmuziek'. De X-factor verschijnt 22 november.

Sommige sterren straalden het altijd al uit, maar sinds de Idolsjury met de X-factor op de proppen kwam om het ondefinieerbare te benoemen, is de naam niet meer weg te denken bij beginnende sterren. De X-factor is van essentieel belang om een echt popidool te worden, weet Smits. "Het is de synergie tussen al je talenten; dat beetje meer als je al je talenten bij elkaar optelt", licht Smits zijn boektitel toe. "Het is overigens de X-factor die je ook nodig hebt bij een versierpoging en als je gaat solliciteren."

Ambities

Dat was echter niet de aanleiding voor het boek. Smits kreeg via zijn website steeds meer vragen van mensen die het sterrendom ambieerden. "Bijvoorbeeld vragen van mensen die zeggen heel goed te kunnen zingen, maar toch niet door breken. Tja, daar geef je dan niet zo maar even antwoord op", aldus de scout. Daarbij kwam het verzoek van twee uitgeverijen om een boekje met tips uit te brengen. "Zo werd een gidsje al snel een gids." De X-factor telt 180 pagina's in pocketvorm.

Ouders

Smits benadrukt dat die ook voor de ouders van de ster in de dop is bedoeld. "Veel ouders denken bij zo'n talentenjacht als Idols: 'Geef mijn kind toch een kans', maar vaak realiseren ze zich niet waar ze hun kinderen aan bloot stellen. Er komt zo veel bij kijken. Managers, platenmaatschappijen, stylisten, een imago opbouwen, netwerken."

Voorbeelden artiesten

In de X-factor gaat Smits op al deze onderdelen in, vaak gelardeerd met voorbeelden van andere artiesten, zoals Herman Brood, Within Temptation, Xander de Buisonjé, Krezip, De Dijk, Linda, Roos en Jessica, Kane en Candy Dulfer tot Madonna, Michael Jackson, David Bowie en Robbie Williams.

Gouden tip

De 'handleiding voor artiesten' is opgebouwd in drie hoofdstukken: voorbereiding, zakelijke kant en het 'intermenselijke' onderdeel. Aan het eind geeft Smits nog wat gouden regels, al biedt hij geen garantie voor succes bij bestudering van het boekje. "Maar wie zijn kansen wil vergroten: ken dit boek uit uw hoofd." Zijn Grote Gouden Tip aan artiesten die het sterrendom ambiëren is: zelfkennis is belangrijker dan zelfovertuiging.