Vijf jaar na het kapseizen van het cruiseschip Costa Concordia heeft zangeres Justine Pelmelay, een van de opvarenden, de scheepsramp een plekje kunnen geven. Dat is gelukt dankzij intensieve therapie.

"Zo’n traumatische ervaring doet namelijk psychisch wel het een en ander met je", aldus de 58-jarige Pelmelay in gesprek met De Telegraaf. "Ik en velen die op het schip zaten met mij, hebben zonder uitzondering allemaal last gehad van een posttraumatisch stresssyndroom. De therapie EMDR heeft mij goed geholpen."

Het cruiseschip met 4.200 opvaren raakte begin 2012 voor de kust van Toscane aan de grond waardoor een groot gat ontstond. Aan boord zaten zeker 26 Nederlanders. 32 mensen kwamen om het leven.

De ramp kostte Pelmelay indirect ook haar relatie, maar het ongeluk bracht haar niet alleen maar ellende, vertelt ze aan de krant.

De zangeres leeft nu veel meer dan vroeger. "Ik sta heel anders in het leven. Veel bewuster van het feit dat het zomaar in een paar seconden afgelopen kan zijn. Tijd is belangrijk, ik koester ieder moment van de dag", aldus Pelmelay. "Als ik iets wil, dan stel ik het niet uit, maar doe het meteen. Belangrijk is dat je in het leven tijd voor jezelf neemt."

De zangeres wil nooit meer een cruise maken. "Dat kan ik echt niet meer. Ik ga het niet opzoeken."

Timelapse berging Costa Concordia
Timelapse berging Costa Concordia