KERKRADE - De Nederlandse regelgeving staat niet toe dat particulieren thuis een leeuw hebben. Dit zei maandag een woordvoerster van de Algemene Inspectie Dienst (AID) van het ministerie van Landbouw in een reactie op het bericht dat Emile Ratelband sinds dit weekeinde thuis een leeuw heeft.

De AID gaat een onderzoek instellen naar wat er bij Ratelband precies aan de hand, aldus de woordvoerster. Hij had de leeuw, Leon genaamd, uit Praag gehaald. Het Tsjechische circus Andrea wilde het dier een spuitje geven omdat de dompteur plotseling was overleden. Ratelband was voor zijn werk in Praag.

Dat beest heeft het hier fantastisch naar zijn zin, zegt Ratelband. "Hij zit in een ruimte van acht bij vier meter, heeft maandagmorgen negen kilo vlees gehad, zodat de plaatselijke slager ook enthousiast is, en de vriendinnen van mijn dochter vinden dat er eindelijk wat leven in huize-Ratelband is. Die leeuw blijft lekker bij mij."

"Elke dierenbeschermer stel ik de vraag wat hij liever heeft: dat die leeuw wordt doodgemaakt of dat 'ie bij mij een menswaardig bestaan heeft. Het is hier een feest voor dat beest."

Over de AID maakt Ratelband zich weinig zorgen. "Die ambtenaren hebben allemaal geen vak geleerd. Die moeten toch wat voor de kost doen; dus gaan ze regeltjes bedenken. Straks moet iedere moslim en iedere leeuwenhouder zich identificeren. Laten die jongens een vak leren. Hoort U de leeuw op de achtergrond? Dat is richting AID, haha".