Andries Knevel begint na het overleven van een legionellabesmetting aan een tweede deel van zijn leven. "Wat ga ik ermee doen? Dat gevoel heb ik ook. Drie kritieke momenten overleefd. Wat betekent dit voor de rest van mijn leven? Ik weet het nog niet."

De presentator lag 21 dagen op de intensive care, waarna hij voor een week verhuisde naar de longafdeling. Inmiddels is Knevel thuis, maar gaat het nog niet heel goed.

"Drie stapjes vooruit, twee achteruit. Soms twee stapjes vooruit, drie achteruit. De hoop is dat steeds meer longblaasjes als het ware opengaan, zodat ik weer meer zuurstofcapaciteit krijg", aldus de presentator (64) in gesprek met iemand van de EO.

In totaal had Knevel naar eigen zeggen drie kritieke momenten: toen een arts hoogteziekte constateerde en geen longontsteking en hij daardoor toch mocht vliegen, toen de ambulance in Hilversum hem naar het ziekenhuis bracht en toen besloten werd Knevel te beademen.

De presentator is dankbaar voor alle brieven van mensen en wil iedereen die voor hem heeft gebeden bedanken. Waarom de gebeden voor hem wel hielpen en voor anderen niet weet Knevel niet. "God is soeverein. Daar moeten we het, hoe moeilijk dat ook is, bij laten."