Bas van Toor, beter bekend als Clown Bassie, zal dit jaar thuis Kerst vieren. De bekende televisieclown revalideerde de laatste maanden in het Marnix Revalidatiecentrum voor Ouderen in Vlaardingen, nadat hij in april werd getroffen door een auto-immuunziekte.

"Ja heerlijk! Eerste Kerstdag komt de hele familie langs en waarschijnlijk lig ik de dagen daarna voor pampus, want alles kost me nog wel een hoop energie", zegt Van Toor (81) in De Telegraaf.

De acteur, die volgend jaar alweer optredens heeft gepland, legt uit dat hij ook thuis nog veel zal moeten trainen om zijn kracht terug te krijgen. "Toch voel ik wel dat het steeds beter gaat en dat moet ook: 1 mei staat weer een optreden in de agenda en dan is clown Bassie weer terug."

Begin deze maand zei Van Toor dat hij tijdens zijn ziekteperiode in het revalidatiecentrum dacht aan zelfmoord. In De Telegraaf zegt hij dat hij hier eerlijk voor wilde uitkomen. "Pijn is het ergste dat er is, zeker als je dat vierentwintig uur per dag hebt. Dat maakt je dol, geestelijk."

Vrouw

Zijn vrouw Coby heeft hem uiteindelijk weerhouden van het plegen van zelfmoord. "Ik heb het er met mijn vrouw over gehad, maar toen dacht ik: wees niet zo'n schijtluis, Van Toor. Ik ga haar niet laten zitten met een zak met geld, een nieuw huis en een hoop verdriet. Doe het niet en ga er weer tegenaan", zei hij toen tegen Shownieuws.

Hij legt uit dat hij aan de buitenwereld zijn verdriet niet wilde tonen. "Ik heb zo vaak in mijn bed liggen huilen. Je wilt als man toch eigenlijk je tranen niet tonen. Het enige wat nog hielp, was morfine. Het was verschrikkelijk."

"Maar goed, we hebben het gehad en we zijn weer thuis", besluit Van Toor.