Roman Polanski mag niet uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten in verband met een misbruikzaak uit 1977. Een Poolse rechter heeft in hoger beroep besloten dat de filmmaker in Polen mag blijven.

De Verenigde Staten hadden Polen om Polanski's uitlevering gevraagd toen hij in 2014 in Warschau opdook. De filmmaker woont in Parijs, maar hij heeft ook een appartement in Krakau, in het zuiden van Polen.

Een Poolse rechter verwierp in november 2015 het verzoek en het parket zei in eerste instantie dat het tegen de beslissing niet in beroep zou gaan. In mei 2016 werd besloten dat er toch een hoger beroep aangespannen werd.

Polanski heeft in het verleden toegegeven in 1977 seks te hebben gehad met een destijds 13-jarig meisje. De regisseur werd verdacht van verkrachting, maar heeft altijd gezegd dat de seks vrijwillig was.

Polanski's advocaat Olszewski benadrukte in mei al dat de rechter in Krakau zich alleen heeft uitgesproken over de toelaatbaarheid van een uitlevering aan de VS, niet over de beschuldiging zelf. Ook had de rechtbank twijfels of Polanski een eerlijk proces zou krijgen in Los Angeles.