Het Openbaar Ministerie van Pennsylvania mag een voor hemzelf belastende verklaring van Bill Cosby toch gebruiken in de strafzaak tegen de komiek. Dat heeft de rechtbank van Montgomery County maandag bepaald.

De 79-jarige The Cosby Show-ster had de rechter gevraagd de verklaring niet toe te laten in de zaak, omdat deze onderdeel zou zijn geweest van een deal. Zijn advocaten beweren dat Cosby beloofd was dat als hij de verklaring zou tekenen, hij niet zou worden aangeklaagd. Een rechter gaf maandag echter aan dat er nooit immuniteit is toegezegd.

In 2005 beschuldigde Andrea Constand de komiek ervan haar te hebben gedrogeerd en daarna aangerand. In een verklaring over zijn seksuele geschiedenis zei Cosby dat hij jonge vrouwen drugs en drank gaf om daarna seks met hen te hebben. Dit zou volgens Cosby met wederzijdse toestemming zijn gebeurd.

Openbaarmaking verklaring

De openbaarmaking van de verklaring in 2015 was voor het OM de reden om de strafzaak van Constand te heropenen. De rechter moet nu beslissen of de aanklagers andere vrouwen die Cosby beschuldigen van seksueel misbruik mogen oproepen in de getuigenbank.

De afgelopen jaren hebben tientallen vrouwen aangegeven dat Cosby hen heeft gedrogeerd en misbruikt. De beschuldigingen omvatten een tijdspanne van decennia. Het huidige proces draait alleen om de zaak van Constand. Het proces tegen Cosby start in juni.