Paul Witteman is bang om in een zwart gat te vallen als hij straks niet meer op televisie te zien is. "Het is niet ondenkbaar dat ik weer muziekles ga nemen."

In het nieuwe seizoen van Witteman Ontdekt gaat de presentator op zoek naar geluk. Hierin maakt hij onder andere muziek. "Samen muziek maken is me goed bevallen."

Ook moest hij aan stand-upcomedy doen. Samen met cabaretier Martijn Koning schreef hij teksten. "Maar zie die maar eens te onthouden. En wat als er niet gelachen wordt? Dat toonde overigens wel een punt aan: de vrees voor prestigeverlies, om af te gaan, staat onze kansen op geluk vaak in de weg."

"De geleerden zijn het erover eens dat uit je comfortzone geraken een randvoorwaarde voor geluk is", zegt Witteman in gesprek met AD over de zoektocht naar geluk. "Je moet jezelf blijven uitdagen door nieuwe dingen te doen die je misschien wel een beetje eng vindt. Met dat uitgangspunt onderneem ik allerlei activiteiten en bespreek ik met geluksexperts wat het me heeft gebracht. Voor iemand die zijn 35 jaar op tv grotendeels zittend aan een tafel heeft doorgebracht, was dat al behoorlijk uit de comfortzone."

Geluksmomenten

De presentator zegt dat zijn perceptie van geluk met de jaren veranderd is. "Ik haal mijn geluksmomenten nu vooral uit mijn directe omgeving. Vroeger was ik meer op mezelf gericht en zat geluk in een succesvolle loopbaanontwikkeling. Die fase heb ik inmiddels achter me gelaten."

Op de vraag of hij al aan stoppen denkt, zegt Witteman dat hij momenteel meerdere programma’s maakt met diepgang. "Daar haal ik veel voldoening uit. Maar je moet op mijn leeftijd ook realistisch zijn: het houdt een keer op."