Bert van Leeuwen vindt kerst een prettig feest, maar ziet ook een mindere kant. De presentator denkt dat er heel wat mensen zijn die het feest niet zo gezellig vinden.

"Ik vind het een fijn, maar ook wat verdrietig feest. In die dagen ligt altijd zo de nadruk op mensen die de gezelligheid hebben van een familie", aldus Van Leeuwen in gesprek met AD.

"Als ik naar zo'n feelgoodkerstfilm kijk met sneeuw en blije mensen, moet ik altijd aan mensen denken voor wie dat allemaal wat minder is, die er echt tegen opzien."

De 56-jarige presentator denkt tijdens de feestdagen vaak aan die mensen en hoopt dat ook zij "ondanks alles" kunnen genieten. "Het is en blijft tenslotte een bijzonder feest, waarin de wereld zich bewust is van vrede en verzoening.''

Versieringen

Van Leeuwen, die zelf christelijk is, vindt het "prima" dat er bij kerst meer komt kijken dan alleen het verhaal over de geboorte van Jezus. "Er komt veel bij dat door mensen zelf bedacht is. Mensen verlichten hun straten steeds uitbundiger en juist met kerst gaat iedereen naar de kerk. Prima, maar het is wel goed om de echte betekenis te scheiden van alle versieringen. Daarom vind ik het goed dat we het Bijbelse kerstverhaal benadrukken op de Dam, want dat is een schitterend verhaal.''