Michael Stipe, de voormalige zanger van de Amerikaanse groep R.E.M. kan weer zichzelf zijn. Hij staat niet meer vol in de schijnwerpers. 

Dit zegt hij in een interview met het AD. "Sinds ik niet meer vol in de publiciteit met R.E.M. sta, kan ik op alle gebieden mijzelf zijn. Ik maak tegenwoordig bronzen beelden en daar kan ik alles in kwijt."

In september 2011 lieten de muzikanten van de groep uit Athens, Georgia, weten na 31 jaar een punt achter de band te zetten. 

Stipe werd beroemd met de hit Losing My Religion, van het album Out of Time. Out of Time werd 18 november weer uitgebracht met een speciale heruitgave. "In die periode werd ik ook steeds kaler, dus ik had niet eens meer mijn haar waar ik mezelf fysiek achter kon verschuilen. Het was een rare tijd. Binnen het tijdsbestek van een paar weken kon ik niet meer normaal over straat."

Ingestort

Stipe sprak in de succesvolle periode na de lancering van Out of Time regelmatig met Kurt Cobain, de overleden zanger van de band Nirvana. "Kurt was als een broer voor mij", vertelt hij. "Ik wilde hem indertijd redden door met hem een muziekproject te doen. Ik heb hem een vliegticket en een auto met chauffeur gestuurd. Maar hij reageerde niet. Toen ik hoorde dat hij zichzelf had gedood, stortte mijn wereld in. Ik heb vijf maanden lang geen nummer kunnen schrijven."

Hij kijkt op een goede manier terug op de tijd met R.E.M. "Als ik nu naar de videoclips van ondermeer Losing My Religion en Shiny Happy People kijk, vervult mij dat met trots. Die vier jongens uit Athens, Georgia deden het toch maar even.''

REM was ook uiterst populair in Nederland, vooral als albumband. De groep scoorde in 1991 een nummer één hit in ons land met het nummer Losing My Religion.