De officier van justitie heeft donderdag 240 uur taakstraf geëist tegen Dave Roelvink voor juwelenroof en het maken van een seksfilmpje.

Ook moeten hij en zijn vrienden een schadevergoeding betalen aan Melissa Pach, die op het filmpje te zien was. De officier van justitie vindt dat Pach 12.000 euro immateriële schade vergoed moet krijgen, en haar vader 1000 euro, meldt Telegraaf-rechtbankverslaggever Saskia Belleman op Twitter.

Volgens Pach heeft zij geen toestemming gegeven voor opnames van zichzelf, noch had ze door dat er gefilmd werd. De materiële schade die vergoed moet worden zal ongeveer 10.000 euro bedragen. 

Ook de andere jongens die betrokken zijn bij de juwelenroof en het maken van het seksfilmpje hoorden straffen tegen zich geëist worden. Jocelino de S. verdient volgens de officier van justitie een werkstraf van 80 uur, tegen Mick van R. is een straf van 160 uur geëist en tegen Brian de C. 140 uur. Dit geldt ook voor Gijs S.

Volgens de officier wijst alles erop dat de vrienden de diefstal van tienduizenden euro's aan spullen, waaronder sieraden, computers en kleding, op hun geweten hebben. Hij doelde daarbij onder meer op whatsappberichten die de vrienden over en weer stuurden.

Geschonden vertrouwen

De verdachten zeggen allemaal niet schuldig te zijn, zich niks te herinneren of beroepen zich op hun zwijgrecht. Over die berichten zei de voorzitter van de rechtbank: "Dit kan voor een buitenstaander geïnterpreteerd worden als een groep vrienden die spullen probeert weg te maken'".

De vrienden hebben het vertrouwen van een "verliefd en onbedachtzaam" meisje ernstig geschonden, aldus het OM. "Hoe kan het dat het slachtoffer zoveel mensen die ze niet kende naar haar huis bracht", zei de officier van justitie over de bewuste afterparty's die op twee aansluitende dagen plaatsvonden in een villa in het Noord-Hollandse Burgerbrug. "Ze vond Dave Roelvink leuk en was in de wolken want ze dacht dat hij haar ook leuk vond. Wie bedenkt nu dat een bekende Nederlander als hij zoiets doet?"

De zitting is onderbroken tot negen uur vrijdagochtend. 

Ontkennen

Roelvink ontkent dat hij het seksfilmpje van hemzelf en Melissa Pach heeft verspreid. Wel bevestigt de dj dat hij de bewuste video gemaakt heeft. "Omdat we er geil van werden", zei hij bij een getuigenverklaring die donderdag door een rechter voorgelezen werd.

"Ik wil ook geen seksfilmpjes van mij op internet", zei hij vervolgens. Zijn verklaring werd voorgelezen door de rechter. 

Volgens Pach advocaat heeft het verspreiden van de seksfilmpjes "een enorme impact" gehad op haar leven. Pach is sinds twee jaar onder behandeling van een therapeut.

Niet aanwezig

Roelvink was donderdag niet aanwezig bij de rechtszaak waar hij zich moet verantwoorden voor de juwelenroof en het maken van een seksfilmpje.

De zoon van Dries Roelvink zou geen trek hebben in de media-aandacht voor de zaak. Dat zegt zijn advocaat Nienke Hoogervorst in de rechtszaal. Ook is hij vrijdag niet aanwezig.

Roelvink vertelt aan De Telegraaf dat de dj naar Zuid-Spanje is vertrokken. "Hij wil het even afwachten", legt hij uit. "Hij is geen vakantie aan het vieren. Hij wilde ook helemaal niet weggaan, maar toen gisteravond pas werd beslist dat hij vandaag beter niet aanwezig kon zijn in de rechtbank, maakte hij de keuze om direct naar Spanje te gaan."

Advocaat adviseerde Dave Roelvink niet bij rechtszaak te zijn
Advocaat adviseerde Dave Roelvink niet bij rechtszaak te zijn

Feest

Roelvink kwam in 2014 in opspraak na een feest in de villa van de Amsterdamse familie Pach. Het model was met vrienden in het huis op uitnodiging van Melissa, de dochter van de familie.

Volgens de familie Pach zijn er die nacht en ochtend voor tienduizenden euro's aan spullen gestolen, waaronder juwelen en iPads. Daarnaast lekten er twee video's uit waarin Pach Roelvink oraal bevredigde, waaronder in een jacuzzi.