Johanna ter Steege vond het spannend om na zeventien jaar huwelijk een nieuwe relatie aan te gaan.

Ze was bang dat het zou stuklopen, vertelt de 55-jarige actrice in een gesprek met Margriet. Ter Steege heeft sinds drie jaar een relatie met een theaterproducent, tevens één van haar werkgevers. "Aanvankelijk dacht ik daarom: dit ga ik afhouden. Mijn leven was een puinhoop, dus ik wilde alles vermijden wat mijn werk zou kunnen bedreigen. Ik was in het begin ook niet verliefd op hem."

"Inmiddels heb ik ervaren dat alles inderdaad anders is in een nieuwe relatie. Anders, niet minder. Je kunt alles maar één keer doen in je leven. Dat vind ik juist wel een troost. Je denkt: het kan nooit meer zo worden als toen, maar dat is niet jammer, want je krijgt er iets anders voor in de plaats."

Vijf jaar geleden scheidde Ter Steege van haar man Jan Obbeek. Inmiddels gaan de twee weer goed met elkaar om, laat de Tirza-actrice weten. "Toen Hanna (hun dochter, red.) van de zomer terugkwam van een vakantie naar Bali met haar beste vriendinnetje, hebben we samen met de ouders van dat meisje en mijn ex-man gegeten om hun verhalen aan te horen. Dat was supergezellig en tekenend voor hoe de situatie is."

Weemoedig

"Toch werd ik er ook even weemoedig van, toen ik ons zo zag zitten, alsof we nog getrouwd waren. Wat jammer dat het niet is gelukt, dacht ik toen. Het blijft het pijnlijkste wat ik heb meegemaakt in mijn leven."