Beroemdheden in de Verenigde Staten kijken met verbazing naar de winst van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Op sociale media zegt het overgrote deel geschokt, bang of verdrietig te zijn.

"Dit is een pijnlijke avond voor Amerika", vindt Captain America-acteur Chris Evans. "We laten een haatzaaier ons land leiden. Ik ben er kapot van." Kelly Clarkson: "Ik ben nog nooit zo nerveus of bang geweest in mijn hele leven."

Zangeres Kesha zegt dat ze bijna begint door te draaien. "Maar, samen zullen we het redden, we hebben elkaar nog. Verlies je verstand niet. In het ergste geval kunnen we nog naar Nieuw-Zeeland", schrijft ze.

Cher denkt dat de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn met Trump aan het roer. "Ik voel me verdrietig voor de jongeren." Lindsay Lohan eist een hertelling.

Lady Gaga heeft dinsdagnacht kort geprotesteerd op de stoep van de Trump Tower in New York. Kort nadat duidelijk werd dat Donald Trump tot de nieuwe president van de Verenigde Staten was gekozen, klom de zangeres op een vrachtwagen met een bord waarop de tekst 'Love trumps hate' ('Liefde is sterker dan haat').

Stephen King

Auteur Stephen King laat weten er helemaal klaar mee te zijn. Ook stopt hij "voorgoed" met Twitter. "Geen boekaanraders, politiek en leuke hondenfoto's op mijn twitter. Ik kap ermee."

"Ik denk dat mijn nepwimpers er straks uitvallen", zegt Katy Perry. Wel liet ze tijdens een verkiezingsfeestje weten dat haar ouders op Trump hebben gestemd, meldt People. "Maar weet je wat? Met Thanksgiving zitten we allemaal aan dezelfde tafel. Wat leven we toch in een geweldig land, waar we de vrijheid hebben om onze mening, hoop en angsten te tonen."

Via haar Twitter-account roept de zangeres haar volgers op om niet bij de pakken neer te zitten. "Zit niet stil. Huil niet. Ga verder. We zijn geen volk dat ons door haat zal laten leiden", schreef Perry in een reeks tweets. "We zullen nooit zwijgen."

Kirstie Alley feliciteert Trump met zijn overwinning."Gefeliciteerd president Trump", tweet de actrice. "Tegen alle verwachtingen in, zelfs die van veel Republikeinen, heb je het voor elkaar gekregen." Ook Steven Seagal is blij met de nieuwe president. "Gefeliciteerd Donald Trump met je waanzinnige overwinning. Ik kijk er naar uit om Amerika weer geweldig te maken", laat de acteur weten. 

Azealia Banks is zeer verheugd met de overwinning. "Grijp me maar bij het kruis!", schrijft ze op Facebook.

Racisme

Actrice Jessica Chastain haalt iets positiefs uit de overwinning van Trump: "We kunnen nu niet langer doen alsof racisme en seksisme niet bestaan. Maar de vraag is: wat gaan we nu doen?"

Amanda Seyfried vult aan: "Misschien is dit het laagste niveau en kunnen we nu alleen maar omhoog gaan." Comedian Patton Oswalt laat weten de gevolgen morgen aan te kijken. "Houd je geliefden vanavond stevig vast. Ga slapen. Morgen zien we wel weer verder. Liefde is krachtiger dan haat en angst."

Angstig

Zangeres Ariana Grande vindt het een angstig idee dat de Republikein heeft gewonnen. Presentatrice Ellen DeGeneres zegt op Twitter dat ze in ieder geval trots is op Hillary Clinton. Daily Show-presentator Trevor Noah, die in het verleden Trump flink heeft aangepakt, zegt dat de VS een stuk achteruit gegaan is.

Acteur en Family Guy-bedenker Seth MacFarlane deelt deze mening. "Sommigen mochten Bush niet. Sommigen mochten Obama niet. Maar dit is anders. Velen zijn nu oprecht angstig. Dit is nieuw."

Uit de reactie van Madonna die zij op sociale media deelt blijkt dat ook zij teleurgesteld is. "Een nieuw vuur is aangestoken", luidt haar bericht. "We geven nooit op. We zullen nooit toegeven." 

De afgelopen maanden was Madonna een van de drijvende krachten onder de sterren die de campagne van Clinton ondersteunden. Zo gaf ze afgelopen week nog een verrassingsconcert in New York, ging ze eerder uit de kleren en beloofde ze voor iedere man die op Clinton zou stemmen op de knieën te gaan voor een orale traktatie.

Inauguratie

Mick Jagger heeft met humor gereageerd op de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. De zanger van de Rolling Stones vraagt zich af of hij misschien een liedje voor het verliezerskamp kan komen zingen tijdens de inauguratie van Trump. "Ik keek net naar het nieuws... Misschien vragen ze mij om You Can't Always Get What You Want te zingen tijdens de inauguratie, ha!", grapte Jagger.