Het Britse koningshuis heeft een verklaring naar buiten gebracht waarin Prins Harry zijn zorgen uit over de veiligheid van zijn vriendin Meghan Markle. In de verklaring wordt de relatie van de twee bevestigd.

De Amerikaanse actrice Markle (35) wordt sinds de berichten in de media over hun vermeende relatie achtervolgd door paparazzi.

"Prins Harry weet dat de commentaren zullen zijn dat dit de prijs is die je betaalt voor het afspreken met een prins en dat het erbij hoort. Daar is hij het pertinent mee oneens: 'Het is geen spelletje. Het is haar leven en dat van mij.'"

De 32-jarige prins is zich bewust van de interesse in zijn privéleven, maar stelt dat er de laatste weken een grens is overschreden. "Zijn vriendin, Meghan Markle, is het onderwerp geweest van misbruik, belediging, seksisme en racisme."

Prins Harry maakt zich door deze gebeurtenissen zorgen over de veiligheid van zijn vriendin. In de verklaring is te lezen dat hij teleurgesteld is dat hij haar niet kan beschermen. Door met de verklaring naar buiten te komen hoopt hij dat mensen haar met rust laten.

Paparazzi

Onder meer de moeder van Markle is het doelwit geweest van paparazzi. "De moeder van Meghan moest zich door fotografen die voor haar deur stonden heen worstelen. Journalisten probeerden illegaal Meghans huis binnen te komen, waardoor de politie moest uitrukken."

Ook de vrienden en eerdere relaties van Markle zijn volgens Kensington Palace lastiggevallen. "Er zijn grote bedragen geboden aan haar ex-vriend. Vrijwel iedere vriend, (oud-)collega en mensen waarvan ze houdt zijn benaderd."

Het is uitzonderlijk dat het Britse koningshuis met een dergelijke verklaring komt.

Geruchten

De geruchten dat de Suits-actrice en de prins een stel zijn doken eind oktober op. De twee leerden elkaar kennen in Toronto, waar hij aanwezig was bij de lancering van de Invictus Games.

Volgens bronnen is de prins "tot over zijn oren" verliefd. Harry zou haar al hebben voorgesteld aan zijn vader, prins Charles.

Prins Harry had eerder relaties met Chelsy Davy en Cressida Bonas. Markle was eerder getrouwd met filmproducent Trevor Engelson. In 2013 scheidde ze van hem.