Arne Nilis (25) besefte drie jaar geleden dat hij gokverslaafd is. Zijn vader, voetballer Luc Nilis, had zijn handen vol aan zijn eigen verslaving en kon zijn zoon niet helpen.

"Mijn vader worstelde met zijn eigen verslaving, waardoor hij me moeilijk kon helpen. Hij heeft wel samen met mijn moeder beslist over mijn opname", zegt Arne Nilis in gesprek met het Belgische tijdschrift Humo.

Nilis kwam via een verslavingskliniek in Antwerpen in Zuid-Afrika terecht, daar hielpen ze hem om zijn gokverslaving onder controle te krijgen. In een zogeheten 'twaalfstappenkliniek' in Kaapstad moest de zoon van de voormalig PSV-voetballer "spiritueel ontwaken". 

"Je gaat op zoek naar een hogere macht, die de plaats inneemt van je verslaving. Aanvankelijk dacht ik: 'In welke sekte ben ik hier beland?' Maar uiteindelijk heeft het mij wel geholpen, wat het zeker niet bij iedereen doet."

Door zijn gokverslaving als een ziekte te zien, kon Nilis zijn aandoening een plekje geven en zijn oude leven weer hervatten. Ook zijn vader Luc, die eveneens gokverslaafd was, heeft zijn ziekte kunnen verslaan.

Geen verwijten

Vader en zoon hebben een beter contact sinds ze hun verslavingen kwijt zijn geraakt. Arne verwijt zijn vader daarnaast niets. 

"Het is niet bewezen dat verslaving genetisch bepaald is. In de meeste gevallen die ik ken, zat het wel in de familie, maar ik blijf verantwoordelijk voor de keuzes die ik heb gemaakt: daar heeft mijn vader niets mee te maken. (...) Papa was er altijd voor het eten – erg belangrijk voor een gezin. Hij was zeker geen afwezige vader. Mijn jeugd was net een sprookje, ik had alles wat ik wou."