Hacker naaktfoto's Hollywoodactrices krijgt achttien maanden cel

De hacker die in september 2014 de privémail van meerdere actrices kraakte en naaktfoto's stal, is donderdag veroordeeld tot achttien maanden cel.

Ryan Collins, een 36-jarige man uit Lancaster, Pennsylvania, bekende schuldig te zijn aan het stelen van de foto's van onder anderen actrice Jennifer Lawrence en zangeres Ariana Grande. De zaak stond in de VS bekend als 'Celebgate' of 'the Fappening'. 

Collins maakte volgens de FBI gebruik phishing-technieken, waarbij hij uit naam van Apple of Google een e-mail stuurde aan de slachtoffers om inlognamen en wachtwoorden te ontlokken. Zo kreeg hij toegang tot ruim honderd accounts en stal hij persoonlijke informatie, waaronder enkele naaktfoto's.

De man deed zich ook voor als modellenbureau, en overtuigde slachtoffers zo om naaktfoto's op te sturen. Volgens de Amerikaanse autoriteiten is er geen bewijs dat Collins zelf ook verantwoordelijk was voor het publiceren van de foto's.

Een maand geleden bekende een andere man nog schuld aan het hacken van Hollywood-sterren met vergelijkbare technieken. Die man, uit de stad Chicago, zou nog eens driehonderd accounts hebben gekraakt. Zijn straf wordt later pas bepaald.

Tip de redactie