GRONINGEN - Een collectief van Groninger muzikanten begint 5 november, de geboortedag van Herman Brood, een theatertournee als eerbetoon aan de overleden zanger. Zij spelen een groot aantal nummers van de populaire rock en roll-junkie. Bovendien zijn er tijdens de optredens op grote schermen in de zaal nog nooit eerder vertoonde filmbeelden en foto's van Brood te zien.

De beelden zijn afkomstig uit het archief van de Groningse filmmaker Piet Wichers. Die volgde Herman Brood in de jaren zeventig en tachtig en zegt meer dan tweehonderd uur filmmateriaal te hebben.

Opnames

Wichers is al enkele jaren bezig een documentaire over Brood samen te stellen. Hij heeft het materiaal geschoten tussen 1974 en 1987. Daarbij zijn veel concertopnames en kleedkamerfragmenten. Maar ook registraties van de elpeeopnames in de Groningse studio Spitsbergen. Tijdens de Herman Brood Tribute Show zal zijn materiaal voor het eerst zijn te zien.

Wichers wil ook met de makers van de film Shpritsz, die vertelt over de jonge jaren van Brood, overleggen of zij wellicht zijn archief willen gebruiken. Regisseur Jean van de Velde heeft echter nog geen contact gehad met de Groningse filmer.

Stemgeluid

De Herman Brood Tribute Show gaat in première in het Groningse Prinsentheater. De zanger van de gelegenheidsformatie is Groninger Henk Visser, wiens stemgeluid een opvallende gelijkenis vertoont met dat van Brood. De band gaat daarna met het programma toeren door Duitsland, België en Nederland.

De première van de film Shpritsz is in 2006 gepland. De in 2001 overleden zanger zou dan zestig zijn geworden. Wie de rol van Herman Brood gaat vertolken, is nog niet bekend.