Sylvana Simons heeft een brief geschreven aan Johan Derksen vanwege zijn uitspraak in een uitzending van Voetbal Inside. Daarin beweerde de voetbalanalist dat het lid van de politieke partij DENK "zo trots als een aapje" was.

"Via via bereikte mij het nieuws dat je gisteravond weer uitgebreid je gecultiveerde racisme en seksisme hebt laten gelden aan tafel met je collega's", schrijft de presentatrice dinsdag in een brief die ze aan NU.nl en het ANP heeft gestuurd.

Derksen reageerde in de uitzending op het nieuws dat RTL geen gebruik meer zal maken van de traditionele Zwarte Piet en in plaats daarvan de schoorsteenpiet introduceert. "Het enige nadeel aan het besluit van RTL vind ik dat dat hysterische juffrouwtje Sylvana Simons nu trots als een aapje door het land rent", reageerde Derksen.

Te veel krediet

Het steekt Simons dat Derksen haar rol in het besluit van RTL zo groot maakt. "Hoe eervol ik het ook vind om van jou, juist als vrouw en zwart, zoveel krediet te krijgen voor zo'n belangrijke koerswijziging van een groot mediabedrijf, gebiedt de waarheid mij bescheidenheid te betrachten en je te wijzen op zovele anderen die wat mij betreft veel meer eer verdienen."

Ook wijst Simons op het protest tegen Zwarte Piet zoals dat in de jaren tachtig van de vorige eeuw al werd gevoerd.

"In de jaren '80 werden meerdere acties op touw gezet. Maar dat weet je waarschijnlijk wel, want gezien je gepassioneerde overtuiging dat we niet aan tradities moeten tornen, zul je je toentertijd vast ook hebben uitgesproken toen de roe en de bedreiging van kinderen met de zak uit het kinderfeest in de ban werden gedaan."

Bijdrage

De presentatrice refereert in de brief daarnaast aan meerdere bekende Nederlanders, waaronder Sunny Bergman, Erik van Muiswinkel, Anousha Nzume en Peter R. de Vries, die volgens haar ook een belangrijke bijdrage hebben geleverd binnen het debat.

Dat RTL het besproken besluit heeft genomen vindt Simons zowel groots als marginaal. 

"Groots, omdat het een belangrijk signaal uitzendt naar alle Nederlanders. Marginaal, omdat het waarborgen van de veiligheid van onze kinderen en kleinkinderen niet (enkel) kan worden overgelaten aan "de samenleving" en commerciële partijen. Dat blijkt wel uit het feit dat datzelfde bedrijf het blijkbaar prima vindt dat jij uitspraken doet die haaks staan op wat RTL met dit besluit wenst uit te stralen. 

Simons nodigt Derksen uit om een keer met haar en haar partij mee te lopen. "Zodat je met eigen ogen kunt zien hoe 'eng' we nou eigenlijk zijn. Je bent van harte welkom. En omdat jij het bent, zal ik dan bij wijze van toenadering en uitzondering als een braaf meisje, zwart ook nog, koffie voor je halen. Hoewel ik denk dat je liever een sigaar hebt. Geen probleem. Gaan we regelen."