ARNHEM - Met een gelikte show toverde DJ Tiësto in de nacht van vrijdag op zaterdag het Gelredome om in zijn eigen sprookje. Na een maandenlange wereldtour, waarbij hij onder meer de Olympische Spelen voorzag van zijn muziek, speelde hij deze keer een thuiswedstrijd. Dat deed hij met een acht uur lang optreden dat zaterdagochtend rond 07.00 uur eindigde.

Dit jaar had Tiësto meer te zeggen over de aankleding van het optreden. Vorig jaar bepaalde organisator ID-T voornamelijk de entourage en pakte uit met Braziliaanse danseressen en Harley Davidsons op het podium. Tijs Verwest, zoals Tiësto in het echt heet, wilde nu meer invloed hebben op de showelementen.

Magik

Het thema dat hij dit jaar koos, was Magik, tevens de naam van een reeks van zijn eigen cd's. Hij verdeelde de nacht in diverse hoofdstukken, waaronder moderne en Oosterse magie. Bij het eerste nam Tiësto deel aan een heuse verdwijntruc. Hij klom in een kist, die in de lucht werd getild. Nadat de kist in zijn geheel uit elkaar was gevallen, verscheen de Bredase dj doodleuk weer achter zijn eigen draaitafels.

De dj-ruimte was vrijwel identiek aan de lichtgevende 'UFO', waarin hij vorig jaar zijn plaatjes draaide. De grotere invloed van de altijd bescheiden Verwest had zijn effect op de voorstelling. De kleinschalige goochelacts kwamen in het immense Gelredome niet echt tot hun recht, ondanks de overvloed aan lasers en vuurwerk.

Handjes

Bovendien leek het publiek niet echt los te komen op de techno- en tranceklanken van Tiësto, die afgelopen week voor de derde keer tot 's werelds beste dj werd gekozen. De handjes gingen voornamelijk de lucht in bij grote hits als Love comes again en Traffic.

Weinig interactie

De vrijdagnacht leek slechts wat betreft techniek een geslaagde generale repetitie voor het optreden van zaterdagnacht, wanneer Tiësto wederom voor een uitverkocht Vitesse-stadion optreedt. Wat betreft sfeer kan het zaterdag alleen maar beter worden, want de interactie tussen dj en publiek, vorig jaar nog zo duidelijk aanwezig, was vrijdag ver te zoeken. Gelukkig voor Tiësto heeft hij zaterdag te maken met fans van het eerste uur. Pas nadat de fans razendsnel alle kaartjes voor die nacht hadden bemachtigd, besloot de organisator een tweede vrijdagoptreden in te lassen.