Julius Jaspers heeft het niet zo op diëten. Volgens de tv-kok zouden mensen gewoon minder op moeten scheppen. "Dat is de beste balans."

"Ik geloof niet meer zo in diëten", vertelde Jaspers aan NU.nl bij de opening van de tentoonstelling Eten in oorlogstijd in het Verzetsmuseum. "Ik geloof wel in gezond eten: niet te veel vet, niet te veel koolhydraten en gewoon niet te veel tot je nemen. Dat zou de balans moeten zijn."

Net als vier andere topkoks creëerde Jaspers een gerecht met ingrediënten die tijdens de bezettingsjaren beschikbaar waren. Volgens de kok leefden mensen in die tijd gezonder. "Ze waren wat lichter, ze aten minder."

"We hebben het nu te goed", constateert de kok. "Maar dat gaat veranderen. Want er is op een gegeven moment niet meer genoeg van alles en zeker niet van vlees en vis."

Jaspers zegt zelf een "slechte minderaar" te zijn. "Ik ben mateloos. Volgens mijn vrouw werk ik te hard, maar ik vind mijn werk heel erg leuk. Als ik wat doe, ga ik er volledig voor. En da's helaas ook zo met eten."

Verslavingen

Volgens Pierre Wind, die ook meewerkte aan de tentoonstelling, eten mensen tegenwoordig niet vers en gevarieerd genoeg. "Je zou de ene dag een beetje vlees, de andere dag alleen maar groente en dan weer vis moeten eten", vindt de kok. "Dat is de grote oplossing: vers en gevarieerd."

Wind maakte voor de tentoonstelling een vetrijk gerecht met slechts een paar ingrediënten. "Het is wel een uitdaging om met vier of vijf ingrediënten iets te kunnen maken, maar het blijft moeilijk", vindt hij. "Want als je die kerrie moet missen of de paprikapoeder of de knoflook, dan wordt het lastig. Aan de andere kant: smaak wordt aangeleerd."

Volgens Wind zouden mensen zout en suiker makkelijk links kunnen laten liggen. "Daar ben je na twee weken aan gewend. Wat we onszelf aanleren, zijn allemaal kleine verslavingen. En van elke verslaving zou je in principe af moeten kunnen komen."