Clown Bassie baalt van de enge clowns die de afgelopen dagen ook in Nederland opduiken en kinderen bang maken. De clown vreest dat er veel minder mensen verkleed zullen gaan als clown tijdens carnaval.

"Ik snap dat wel, als je niet meer weet of een clown een geintje met je wil uithalen of dat hij je wil neersteken", aldus Bas van Toor in gesprek met NU.nl.

In diverse plaatsen kreeg de politie de afgelopen week meldingen van 'horrorclowns' die kinderen en volwassenen de stuipen op het lijf joegen. In Almere deed een jongen aangifte; de politie neemt de zaak zeer serieus. In de Verenigde Staten wordt al langer melding gemaakt van dergelijke praktijken.

Video: Ophef in tal van landen door 'horrorclowns'

Ophef in tal van landen door 'horrorclowns'
Ophef in tal van landen door 'horrorclowns'

Sneu

Van Toor: "Aan deze mensen zit geen steekje los, die liggen gewoon helemaal open. In Amerika verwacht je dit soort zieke geesten, maar niet in Nederland. Dit zijn hele sneue copycats."

Zelf vreest Bassie niet voor imagoschade. "Ik ben geen gewone clown, ik ben Bassie", lacht hij. "Ik ben een legende. Legendes zijn boven alle twijfel verheven."

Overwaaien

De clown, die jarenlang televisie maakte met zijn broer Aad en tot voor kort nog tourde langs Nederlandse theaters, denkt te weten waarom de trend is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. "Door alle bezuinigingen op de zorg lopen dit soort verwarde mannen nu los op straat", stelt hij. "Vroeger sloot je die op en gooide je de sleutel weg."