Dirk Zeelenberg vertelt in zijn boek Niet Bepaald een Succesverhaal openhartig over de moeizame relatie met zijn ouders. In gesprek met NU.nl stelt de acteur dat hij niet hoopt op een verzoening. "Dat hoofdstuk heb ik afgesloten."

Zeelenberg werd in zijn jeugd geslagen door zijn vader en kreeg weinig echte aandacht van zijn moeder, het boek moet echter niet als toenaderingspoging of schreeuw om aandacht worden gezien.

"Ik heb het niet geschreven om een reactie te forceren. Ik zie mijn vader al dertig jaar niet en daar heb ik vrede mee. In hoeverre je daar echt vrede mee kan hebben, natuurlijk."

Het boek van de 47-jarige acteur is geen autobiografie, maar volgens Zeelenberg gebaseerd op veertien autobiografische gegevens.

De acteur vond het niet altijd even makkelijk om gevoelens uit zijn verleden naar boven te halen. "Het was confronterend, je gaat terug naar je jeugd. Je moet jezelf dwingen te herinneren hoe dingen waren. Dat was niet altijd even leuk."

Door de relatie met zijn ouders beseft Zeelenberg dat een goede familieband niet altijd vanzelfsprekend is. "Ik denk dat 99 van de honderd ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, maar dat er ook ouders zijn die voorwaarden verbinden aan hun liefde", aldus de acteur.

"Ik vrees dat ik dat soort ouders heb getroffen."

Divorce

Het idee voor het boek kwam na het succes van de RTL-serie Divorce. Zeelenberg werd daardoor regelmatig gevraagd lezingen te geven en ontdekte dat mensen zijn levensverhaal inspirerend vonden.

Zo vertelt de acteur onder andere over de periode waarin hij aan de rand van een financiële ondergang stond, onder meer door een miskoop van een eigen huis.

"Ik vertel in dit boek een eerlijk verhaal over hoe ik ben omgegaan met succes, maar ook over diepe dalen", aldus Zeelenberg. De acteur beschrijft hoe hij ondanks tegenslagen altijd van het leven heeft kunnen blijven genieten.

Zeelenberg wil de lezer echter niet inspireren of levenslessen tonen. "Zo hoog heb ik mezelf niet zitten hoor. Ik vind niet dat ik de mensen iets moet meegeven, maar als ze dat willen: heb het lef om beslissingen te nemen en blijf altijd de zonnige kant van het leven zien."

Showbizz

Volgens Zeelenberg staat zijn leven in schril contrast met de schone schijn die aan de entertainmentwereld is verbonden.

"Mijn leven is geen rozengeur en maneschijn. Mensen denken dat het goed met je gaat, omdat je op televisie te zien bent. Je zou eens moeten weten, denk ik dan. Ik heb ontzettend genoten van Divorce, maar ik heb net zulke problemen als de metselaar, de loodgieter en de bakker." 

De acteur stelt dat er in het boek ook veel te lachen valt. Hij kan inmiddels dan ook beter zijn draai vinden in de wereld van de showbizz. Als twintiger belandde hij bij een psycholoog, omdat hij niet goed kon omgaan met lovende kritieken. Nu gaat hij daar nu beter mee om.

"Het hele mediacircus vind ik niet meer overweldigend. Nu hou ik van verandering. Hoe onzekerder iets is, hoe leuker ik het vind."