De zoon van Johan Cruijff, Jordi Cruijff, heeft een raar gevoel bij het inleveren van de lintjes van zijn vader. De lintjes moeten volgens traditie worden ingeleverd na het overlijden van de persoon die ze ontvangen heeft. 

Dit schrijft hij in zijn column in De Telegraaf. Jordi Cruijff schrijft over alle reacties die ze kregen na het verschijnen van de autobiografie van zijn vader. "Het is ongelooflijk hoeveel respect en liefde ik de afgelopen week weer gevoeld heb", zegt hij hierover.

Vervolgens begint hij over de lintjes. "Een andere opvallende reactie is natuurlijk de brief die de afgelopen week bij mijn moeder in Barcelona is bezorgd, met het verzoek om de lintjes van mijn vader in te leveren. Ik heb daar een raar gevoel bij."

Bruikleen

"Helemaal omdat we ze wel in bruikleen mogen houden", vervolgt hij, "Als we daar zo’n drieduizend euro voor betalen. Alsof we een museum willen beginnen. Regels zijn natuurljk regels, maar dat wil niet zeggen dat ik ze allemaal begrijp."

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een reactie weten dat bij de uitreiking van het lintje wordt gemeld dat de Koninklijke onderscheidingen staatseigendom blijven. "Inderdaad worden ze bij overlijden opgevraagd bij de nabestaanden, daar worden geen uitzonderingen op gemaakt. Dit omdat de lintjes worden toegekend aan de persoon die hem verdiend heeft", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Johan Cruijff ontving voor zijn verdiensten op sportief en maatschappelijk gebied twee keer een koninklijke onderscheiding. Na de verloren WK-finale in 1974 werd Cruijff benoemt tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Daarbij werd hij op 10 april 2002 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.