De autodealer die verantwoordelijk was voor de Jeep die in juni Star Trek-acteur Anton Yelchin bij een ongeluk het leven kostte, stelt dat het zijn eigen schuld was.

De Jeep Grand Cherokee van Yelchin reed in juni achteruit van zijn steile oprit, waardoor hij klem kwam te zitten tussen zijn auto, een tuinhek en een bakstenen brievenbus. Hij overleed op 27-jarige leeftijd aan zijn verwondingen.

De ouders van Yelchin spanden in augustus een rechtszaak aan tegen Fiat Chrysler, fabriek ZF North America en autodealer AutoNation, die ze verantwoordelijk houden voor de dood van hun zoon. Ze eisen een hoge schadevergoeding, omdat ze van mening zijn dat hun zoon overleed als gevolg van "levensgevaarlijke defecten".

Uit documenten die in handen zijn van TMZ stelt autodealer AutoNation dat er mogelijk geknoeid is met de auto. "Het ongeluk was een gevolg van onjuist gebruikt, door hem gedane aanpassingen of van een (eerdere) beschadiging."

Wijzigingen

Volgens de entertainmentsite hint de dealer, hoewel het er niet letterlijk staat, erop dat de acteur zelf aan het voertuig wijzigingen heeft aangebracht.

Ook beweert de dealer dat de ouders van Yelchin na het ongeluk nog bij de auto zijn geweest. Hierdoor kan mogelijk bewijs zijn veranderd of weggehaald. De dealer heeft de rechter gevraagd om de rechtszaak te staken.

Yelchin brak bij het grote publiek door vanwege zijn rol als hoofdingenieur Chekov in de Star Trek-films. Ook speelde hij rollen in Hearts in Atlantis en Terminator: Salvation​.

Terugroepactie

Fiat Chrysler riep het type Jeep eerder nog terug, omdat er mogelijk problemen zouden zijn met de remmen. Ook moesten consumenten hun auto laten nalopen in 2013, in verband met een probleem met de versnellingsbak.

Na de dood van Yelchin begonnen ook andere consumenten een rechtszaak tegen Fiat Chrysler. Er zouden zo'n driehonderd incidenten zijn geweest met auto's die wegrolden na het parkeren.