Susan Smit zegt nog niet over haar scheiding van vorig jaar heen te zijn. "Ik ben nu ruim een jaar verder en ben nog steeds bezig de laatste restjes rouw en boosheid op te ruimen. Want die zijn er."

"Wat denk je dat ik voel als hij de kinderen komt ophalen? Als ik hem met hen op het voor- en achterzitje de straat uit zie gaan?", vertelt Smit zaterdag in AD Magazine. "Het is alsof mijn hart mee verdwijnt op die fiets."

Smit en haar partner gingen vorig jaar na bijna zeven jaar uit elkaar. "Die scheiding was niet mijn keuze. Ik ben in volle overtuiging met hem aan kinderen begonnen."

"De jongste was bij wijze van spreken net van de borst af toen ik hoorde: ik ga weg. Ik was zo verrast door de snelheid waarmee het gebeurde. Nog steeds voelt deze nieuwe werkelijkheid niet helemaal normaal", aldus de 42-jarige schrijfster. "Ik had en heb verdriet om dat gebroken gezin en ik laat die emotie ook toe."

Smit zegt niet te willen vervallen in bitterheid. "Ik wil geen bittere vrouw zijn, iemand die roept: alle mannen zijn hetzelfde. Of: ik geloof niet meer in de liefde. Achteraf zie ik dat ik al langer geen contact met hem kreeg en dat hij zich emotioneel terugtrok en openstond voor anderen."

Waarheid

De schrijfster legt uit dat ze de reden van de scheiding nooit helemaal zal begrijpen. "Er is een begin van begrijpen, maar tegelijkertijd een soort van berusting dat ik het nooit helemaal zal snappen."

"In het begin zat ik mentaal compleet aan de grond. Nadat ik mijn kinderen had uitgezwaaid, lag ik een uur op de keukenvloer, mijn snuit op de aarde. (..) Uithuilen in de armen van vrienden. Ik zakte door de bodem van mijn bestaan. Begon in mezelf te praten, een soort hitte die eruit moest."

Inmiddels heeft Smit een nieuwe relatie met de voormalig hoofdredacteur van Miljonair Onno Aerden, die ze leerde kennen bij het televisieprogramma Pauw. "Ik had het vooraf niet zo op hem, vond hem een 'buitenkantmannetje' dat veel schreef over mooie spullen, feestjes, auto's en reisjes. Maar toen ik die avond naast hem stond, voelde dat prettig."

Smit zegt zich vanaf het eerste moment op haar gemak te hebben gevoeld bij Aerden. "Soms weet je lichaam dingen eerder dan je hoofd. Er was geen sprake van geflirt, maar ik vond het ongelooflijk fijn om bij hem in de buurt te zijn. Dus toen hij mij later via Twitter benaderde om wat te gaan eten, zei ik ja."

"Ik moest dit een kans geven. We zaten aan tafel en begonnen meteen eindeloos te kletsen. Ik ga nog steeds voor de liefde, meer dan ooit", besluit Smit.