Martine Bijl heeft na haar hersenbloeding in een revalidatiecentrum alles "opnieuw moeten leren". De 68-jarige Heel Holland Bakt-presentatrice werd vorig jaar september getroffen door een beroerte.

"Zwembad. Valtraining. Logopedie. Keuken. Restaurant", zegt Bijl over haar revalidatie in het AD. "In dat restaurant mocht ik wel eens de tafels dekken. Ik kon er niks van, ik moest alles opnieuw leren. Ik vond het geweldig."

"Daar sjokte ik als blije peuter met het bestek van tafel naar tafel, terwijl ik bij elke lepel dacht: wat is dit en waar dient het in godsnaam voor?"

Begin deze maand liet ze in een persverklaring weten dat ze "gestaag vooruit gaat".

Haar man Berend speelt een belangrijke rol bij haar revalidatie. Hij zorgde er volgens Bijl voor dat ze in het revalidatiecentrum mocht blijven, en niet werd overgeplaatst naar een verpleeghuis. "Berend heeft gesmeekt en gestampvoet tot het mocht. (..) Nu denk ik: wat zou er met mij zijn gebeurd als hij dat toen niet had gedaan?"

Inmiddels woont Bijl weer in haar eigen huis.

Delier

"Intussen weet ik wat het is om, naast mijn zogenaamde wanen, een delier (acute verwardheid, red.) te krijgen. Het duurde maar een paar dagen, maar in die tijd heb ik de halve wereld afgereisd, van de ene onherbergzame, vijandige plek naar de andere", aldus Bijl.

Door haar revalidatie kon ze dit seizoen het populaire Omroep Max-programma niet presenteren, ze werd vervangen door André van Duin. In de tijd dat ze revalideerde schreef ze een boek, een bundeling van verhalen uit maandblad Zin en over haar periode na de hersenbloeding.