Angelina Jolie en Brad Pitt gaan scheiden. De actrice heeft maandag de scheidingspapieren ingediend, waarin ze laat weten dat "onoverkomelijke verschillen" reden zijn voor de breuk.

"Dit besluit is genomen voor de bestwil van het gezin", luidt een verklaring van de advocaat van Jolie. "Ze zal verder geen commentaar geven en vraagt om het gezin op dit moment zijn privacy te gunnen."

Volgens ingewijden was Jolie niet blij met de manier waarop Pitt het vaderschap invulde, aldus TMZ. De twee hebben samen zes kinderen. Jolie zou genoeg hebben van het wiet- en mogelijk alcoholgebruik van haar man. Hij zou zich daardoor agressief gedragen en een gevaar vormen voor de kinderen.      

De 41-jarige Jolie vraagt niet om alimentatie van de 52-jarige Pitt. Wel wil ze volgens TMZ dat de kinderen bij haar blijven wonen. Ze wil geen co-ouderschap, maar Pitt krijgt wat haar betreft wel een bezoekregeling.

Mr. & Mrs. Smith

Het Hollywoodkoppel trouwde in augustus 2014. De twee werden in 2005 verliefd tijdens opnamen voor de film Mr. & Mrs. Smith, waarin ze beiden een rol hadden. Pitt was toen nog getrouwd met Jennifer Aniston. Pas in 2007 werd hun relatie bevestigd, toen Jolie aankondigde zwanger te zijn van de acteur.

Het acteurskoppel heeft drie geadopteerde kinderen (Maddox, Pax en Zahara) en drie natuurlijke kinderen (Shiloh, Knox en Vivienne).

De laatste keer dat het stel in het openbaar werd gezien was in juli, toen Jolie en Pitt hun tweeling Knox en Vivienne meenam voor een verjaardagsontbijt in West Hollywood.

Ambassadrice UNHCR

Behalve als acteurs staan Jolie en Pitt ook bekend om hun maatschappelijke betrokkenheid. Jolie profileerde zich de afgelopen jaren in haar rol als ambassadrice voor de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. In die hoedanigheid bezocht ze talloze landen, waaronder de door oorlog verscheurde regio Darfur in Sudan.

De actrice oogstte ook veel bewondering toen ze wereldkundig maakte dat ze beide borsten had laten afzetten, omdat ze vanwege een genafwijking in haar familie een zeer grote kans had borstkanker te ontwikkelen.

"Ik kies ervoor mijn verhaal niet voor mezelf te houden omdat er zoveel vrouwen zijn die niet eens weten dat ze mogelijk in de schaduw van kanker leven", schreef Jolie in 2013 in The New York Times. "Ik hoop dat zij ook in staat zullen zijn zich genetisch te laten testen en dat als ze ook een verhoogd risico lopen, ze weten dat er serieuze opties zijn."

Pitt zette zich onder meer in voor de One Campaign, een organisatie die strijdt tegen armoede in de wereld. Ook is hij politiek actief. Hij maakte zich jarenlang sterk voor het homohuwelijk voordat dat vorig jaar door het Hooggerechtshof werd gelegaliseerd. Ook zette hij zich in voor de herverkiezing van president Barack Obama in 2012.

Video: Angelina Jolie en Brad Pitt gaan scheiden