Jeroen van Koningsbrugge heeft tijdens zijn zeven maanden durende sabbatical vijf maanden "helemaal niks gedaan". Volgens de acteur hebben mensen de indruk dat hij niet helemaal tot rust is gekomen.

Dat komt doordat Van Koningsbrugge de laatste twee maanden aan het programma Songs of Life werkte. "Ik moest continu vertellen dat ik tijdens mijn vakantie ook mijn rust heb gepakt."

De sabbatical viel de 43-jarige cabaretier aanvankelijk best zwaar. "Gedurende de eerste maand dacht ik elke dag: ik moet wat gaan doen. Het heeft een maand geduurd tot ik echt rustig werd. Toen kreeg ik het idee dat ik allerlei verschillende dingen kon gaan doen. Zo ben ik begonnen met lezen. En vervolgens heb ik mijn gezin opnieuw ontmoet."

Van Koningsbrugge is van mening dat mensen wat langer op vakantie moeten gaan. "Mensen gaan normaliter twee à drie weken op vakantie, maar je komt pas tot rust als je vier weken lang niks doet. Ik heb meestal twee weken per jaar vakantie en dat heb ik twaalf jaar volgehouden. Ik ben dan ook een workaholic."

Gunnen

De acteur verwijt zichzelf echter dat hij niet eerder zichzelf zoveel rust heeft gegund.

"Ik ben niet iemand die cadeautjes voor zichzelf koopt. Wel voor anderen hoor. Het is iets typisch Nederlands; je kunt weinig goede dingen over jezelf zeggen, maar wel je slechte kanten benoemen. Het is goed om jezelf wat meer te gunnen."