Jochem Myjer is gestopt met zijn rol als Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal omdat "de lol eraf was". 

"Links van je staat een zwarte piet, maar dat blijkt een beveiliger, en rechts ook. Je denkt alleen maar: als er maar niks gebeurt", vertelt de 39-jarige komiek vrijdagavond in College Tour.

Samen met Erik van Muiswinkel liet Myjer begin dit jaar weten niet meer terug te keren in het Sinterklaasjournaal. Voor Van Muiswinkel was de discussie rond het voorkomen van zwarte piet de reden. Hij vond dat de NTR afscheid moest nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm. Myjer heeft zich nooit gemengd in de discussie. 

"Ik ben een komiek en een komiek is geen Ajax-fan. Ik wil neutraal blijven", vertelt Myjer over het racismedebat in het programma. "Persoonlijk heb ik zoiets van: laten we allebei water bij de wijn doen en een roetveegpiet vind ik een briljante oplossing." 

Myjer begon zes jaar geleden bij het Sinterklaasjournaal. "Ik vind het een van de leukste feesten en ik heb het een paar jaar fantastisch gevonden, maar dat is de laatste jaren veranderd." 

Gewetenswroeging

De komiek riep vorig jaar na de aanslagen in Parijs in november op om de Sinterklaasaantocht "leuk te houden voor de kinderen". Myjer zegt dat het een emotioneel bericht was dat hij "nu misschien niet meer zo snel zou delen". "Het was een heel rare situatie dat Parijs in de fik staat en hier staan duizenden kinderen in de rij voor de Sint." Myjer had voor het eerst in zijn carrière gewetenswroeging.

"Voor het eerst in mijn leven vond ik het moeilijk om die twee dingen te scheiden."