De voor opruiing opgepakte vlogger en rapper Boef is donderdag vrijgelaten, maar hij blijft wel verdachte. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten.

De 23-jarige rapper werd in de nacht van zondag op maandag in Rotterdam opgepakt nadat hij in een filmpje op internet had opgeroepen om naar Tilburg-Noord te komen om daar te gaan vechten.

Zijn doelwit was de Tilburgse rapper Para Soma en diens aanhang. Zo'n tweehonderd jongeren hadden zich inmiddels in Tilburg verzameld, de gealarmeerde politie wist met massale inzet een knokpartij te voorkomen.

Nader digitaal onderzoek heeft volgens het OM uitgewezen dat op dit moment niet langer sprake is van "een voldoende mate van verdenking om tot een voorgeleiding over te kunnen gaan". Omdat de in Parijs geboren rapper niet mee heeft gewerkt aan het onderzoek, kon die conclusie pas donderdag getrokken worden, meldt het OM.

In een video op Instagram reageert 'Boef', waarvan de echte naam onbekend is, op zijn arrestatie. "Af en toe moet ik even op mijn kop staan en een voorbeeld zijn. Vanaf nu alleen maar positiviteit. Ik lees in de media dingen die niet waar zijn."

Politieman

De in Alkmaar woonachtige rapper en vlogger kwam in juli in het nieuws met een internetvideo waarin hij een politieman kleineert en provoceert. De agent bleef echter ijzig kalm, waarmee hij veel lof oogstte.

"Voor de bewoners in Tilburg-Noord leidde de situatie zondagavond tot grote ongerustheid en gevoelens van onveiligheid. Het OM is zich ervan bewust dat de bijeenkomst uit de hand had kunnen lopen en deelt de zorgen van gemeente en politie voor dreigende openbare ordesituaties naar aanleiding van vlogs", schrijft het OM.

In Zaandam is momenteel ook veel commotie rondom jongeren die hun overlastgevende en provocerende gedrag filmen en op internet zetten.