Joop Braakhekke (75) heeft afgelopen week te horen gekregen dat hij weer kanker heeft. De tv-kok dacht alvleesklierkanker te hebben overwonnen maar de ziekte is teruggekomen. 

Dit vertelt hij tegen De Telegraaf. "Er zijn uitzaaiingen in mijn lever en longen."

"Wat je te horen krijgt is een donderslag bij heldere hemel, maar toch hoop je natuurlijk dat het niet zo is. Dat de kanker weg is", zegt Braakhekke over het moment dat hij door zijn arts op de hoogte werd gesteld. "Hoewel, diep in mijn hart wist ik dat het niet goed zat. Ik had de laatste tijd veel last van mijn maag. Ik dacht: wat raar, het klopt niet."

Het ziekenhuis adviseert Braakhekke een zware chemokuur te ondergaan. "In eerste instantie ben ik daar niet zo voor. Je weet niet of het aanslaat en je hebt dan ook geen leven meer. Maar als het een keuze is tussen de dood en chemo, kies ik voor het laatste."

Euthanasie

Ook overweegt Braakhekke nog andere behandelwijzen die minder belastend zijn, al beseft hij maar al te goed dat het uitstel van executie is. "In het genezen van kanker geloof ik niet. Maar van kanker een chronische ziekte maken, lijkt me wel tot de mogelijkheden behoren. Er zijn mensen die immunotherapieën volgen en daarmee het leven rekken. Een enkeling lukt het."

Mocht er echt geen behandeling meer aanslaan, kiest Braakhekke voor euthanasie. "Ja, daar denk ik aan. Ik ga niet de lijdensweg op die mijn vriendin Joke, die ook alvleeskanker had en deze zomer is overleden, heeft afgelegd", zegt hij. "Ik dénk er niet aan. Als je dan toch moet gaan, dan maar beter in glorie."

Schoon

In mei afgelopen jaar werd Braakhekke nog 'schoon' verklaard van kanker. Braakhekke onderging in 2014 een openhartoperatie die resulteerde in vijf bypasses.